onsdag 15 oktober 2008

Aravind Adiga

Den indiskfödde Aravind Adiga erhöll igår det prestigefyllda brittiska Man Booker Prize. Och han gjorde det med sin debutroman The white tiger. Aravind föddes i Madras och växte delvis upp i Australien. På senare år har han bl a arbetat för the Financial Times i New York, men numer bor han i Mumbai.

The White Tiger handlar om en klipsk indisk pojke som tvingas sluta skolan för att börja arbeta. Han börjar snabbt drömma sig bort och längta efter ett bättre liv. En dag får han sin möjlighet, han anställs som privat-chaufför åt en mycket välbärgad man och får flytta till Delhi. Där blir pojken varse den enorma rikedom han omges av, en rikedom som aldrig kommer honom till del. Eller? Boken är en provocerande, realistisk berättelse om ett tudelat land där de rika lever i ett oändligt överflöd och de fattiga tigger smulor. Men, hur länge ska de fattiga stillatigande acceptera detta?

2 kommentarer:

  1. Den later ju intressant den dar boken. Kanske nagot man far lasa framover.

    I ovrigt sa har jag lanat tva Doris Lessing bocker och laser just nu en samling korta noveller. Kan beratta mer vad jag tycker nar jag ar fardig:)

    SvaraRadera
  2. Ja, jag tror okså att Adigas bok är bra, hoppas den kommer översatt i pocket i framtiden.

    SvaraRadera