torsdag 9 oktober 2008

Årets Nobelpristagare i litteratur

är Jean-Marie Gustave Le Clézio. Jag tittade på Horaces framträdande, lite i smyg på jobbet. I Akademiens motivering beskrevs Le Clézio som "uppbrottets, det poetiska äventyret och den sinnliga extasens författare, utforskare av en mänsklighet utanför och nedanför den härskande civilisationen". Flera av Le Clézios böcker finns översatta, Horace tipsade om att börja med Allt är vind. Själv känner jag mig nyfiken på den självbiografiska Afrikanen: porträtt av en far utgiven 2004. Jag hoppas att en hel del av böckerna kommer ut i pocketformat å det snaraste (precis som om jag inte har något att läsa). Är det någon här som läst Le Clézio och kan berätta lite?

4 kommentarer:

 1. Inte än! Men mailade just min kära kollega i Frankrike och bad henne köpa ett ex av Allt är vind (Révolutions) åt mig. Kan bli en lagom liten utmaning att försöka ta sig igenom den på originalspråket! :-) Återkommer med recension när jag läst den. (Framåt 2012, sådär?)

  SvaraRadera
 2. 2012 förväntar jag mig således att få läsa en välformulerad, genomtänkt analys av Le Clézios författarskap *fniss* Har du ngn blogg att publicera den på?

  SvaraRadera
 3. Nä, jag vet inte mycket om nobelpristagaren men roligt är att han blev känd i mina trakter redan i våras då han tilldelades Stig Dagerman-priset. På www.dagerman.se kan man läsa mer om honom. Samma sak hände 2004 med Elfride Jelinek som fick Dagermanpris på våren och nobelpris på hösten. De verkar ha bra näsa för nobelpristagare i Älvkarleby.

  SvaraRadera
 4. Ja, sannerligen vet de hur man väljer en vinnare :-) Fast vad ska karln med Nobelpriset till om han redan fått ett Dagermanpris? :-D

  SvaraRadera