söndag 12 oktober 2008

Statistik i ord och bild

Nu har jag äntligen blivit färdig med statistiken över mina böcker (som jag påbörjade för månader sedan). Under tiden har jag lärt mig en hel del om Excel, så lite nytta har jag av detta tråkiga räknande och skrivande.

1/3 av böckerna i min bokhylla är författade av män och 2/3 av kvinnor. Det var ungefär som väntat. Dock har jag på senare tid börjat läsa en större andel manliga författare. Det blir ju lätt så när man läser Nobelpristagare -- andelen prisade kvinnor är tyvärr förhållandevis liten. För egen del ser jag det som positivt att utforska manliga författare i högre grad. Dock önskar jag att man inom Akademien skulle lära sig att uppskatta ett kvinnligt författarskap i större utsträckning.

Den geografiska analysen innehöll inte heller några överraskningar. Av alla mina böcker är närmare hälften (47%) skrivna av svenska författare. Ja, jag är medveten om att jag faktiskt uppskattar svensk litteratur, klassisk såväl som samtida. Hela 76% av böckerna är skrivna av europeiska författare; (jag kanske har mer gemensamt med Horace än jag trodde, hehe) av dessa är britterna i majoritet, en hel del är nordbor, en del är väst- och centraleuropéer och ett fåtal är östeuropéer.

1/4 av böckerna är således skrivna av utomeuropeiska författare. Och av dessa är dryga hälften amerikaner och kanadensare. Endast 10% av alla mina böcker är skrivna av författare från Asien, Afrika, Australien och Sydamerika. Det är framför allt här jag vill bredda mitt urval. Jag är speciellt nyfiken på kinesisk, indisk och afrikansk litteratur.

Men samtidigt vill jag också läsa fler svenska klassiker... och franska ... och engelska... och grekisk dramatik.... och kanske även någon enstaka deckare.

Andelen olästa böcker i min bokhylla har skjutit i höjden. Just nu är den siffran hela (skamliga) 24%. Ja, skamliga skriver jag för jag tycker att jag borde läsa det jag har innan jag köper mer. Men, frestelserna har varit för stora. Bland de olästa böckerna finns en del nyinköpt afrikansk litteratur (Segu, Allt går sönder, En halv gul sol) en del amerikansk litteratur (av Auster, Roth, Morrison), en hel del svenska klassiker (av Söderberg, von Krusenstjerna, Wägner) samt en del "gamla" böcker som aldrig tycks locka mig att välja just dem (av Gerda Antti, Inger Edelfeldt, Coelho).

Hur ser det ut i era bokhyllor?

13 kommentarer:

 1. Inlägget uppdaterat, på din begäran :-) Såg att du hade Allt går sönder som oläst. Den var helt enkelt fantastisk. Kommer garanterat på min tio i topp lista...

  SvaraRadera
 2. Den ser jag fram emot att läsa :-)

  SvaraRadera
 3. Japp, jobbar på det, men det tar nog lite tid innan det syns siffermässigt :-)

  SvaraRadera
 4. Tankte bara lamna ett litet spar av mig sjalv. Jag hittade till din blogg bara for nagon dag sedan och uppskattar den verkligen :)
  Jag gillar ocksa att lasa och
  upptacker mer och mer att jag gillar bocker som sadana och hyser en forkarlek for bibliotek, helst da privata sadana. Sjalv har jag inte ens borjan till bibliotek, det ar svart nar man ar ute pa resande fot. Men i framtiden hoppas jag kunna samla pa mig en fin samling. For narvarande laser jag Wuthering hights av Emily Bronte... mycket bra hittils.
  Och jag ar kille och 22 ar gammal om det skulle vara intressant :D

  SvaraRadera
 5. Hej Oscar, jag undrar om vi känner varann? Har vi kanske bytt hockeybilder någon gång? I alla fall så känner jag en Oscar som reser runt här och var, och som gillar Seinfeld. Hoppas det är du :-)

  SvaraRadera
 6. Vilka ambitiösa och tjusiga diagram! Min läsning ser, trots att jag också jobbar på att få till en förändring, nog ungefär ut som din. Möjligen lite mer % av asiatiska författare tack vare min vurm för indiska författare.

  I somras läste jag mest böcker jag äger, nu ligger några godbitar och väntar. Mer förväntan än stress över de olästa känner jag.

  SvaraRadera
 7. Tack Hermia :-) Jag har ju fler asiater än t ex afrikaner pga min vurm för Kina. Både förväntan och stress känner jag.

  SvaraRadera
 8. Hej Igen Lyran!
  Hm, det tror jag inte. Jag alskar iofs Seinfeld och Hockeybilder var en passion pa den tiden det begav sig. I vilken stad bor du? Sjalv bor jag i S-vall aven om jag for tilfallet ar i Sydney.

  SvaraRadera
 9. Ja då bor vi inte ens i samma landsända Oscar :-)

  SvaraRadera
 10. Kul statistik! Jag ska göra samma sak, det blir intressant. Det blir nog inte i morgon, men jag återkommer.

  SvaraRadera
 11. En datorkrasch konsumerade det jag åstadkommit :-(

  Bara att börja om...

  SvaraRadera
 12. Fy så trist för dig, hoppas du lyckades rädda annat viktigt ur datorn.

  SvaraRadera