tisdag 15 juli 2008

Tio böcker Du måste läsa innan Du dör

La Bibliofille har postat en mycket svår utmaning på sin blogg, där hon anmodar oss att upprätta en lista över "Tio böcker Du måste läsa innan Du dör". Som La Bibliofille påpekar är en sådan lista inte konstant, jag skulle t o m vilja säga att jag hoppas att jag om ett år bytt ut flertalet av de titlar jag väljer idag. Nåväl, efter en hel del huvudbry kommer nu här min lista över böcker jag önskar er alla glädjen/sorgen/frustrationen att läsa:

Astrid Lindgren - Mio, min Mio
Ernest Hemingway - Den gamle och havet
Imre Kertész - Mannen utan öde
J.M. Coetzee - Onåd
Michael Ende - Momo - eller kampen om tiden
Moa Martinson - Mor gifter sig
Per Anders Fogelström - Mina drömmars stad
Pär Lagerkvist - Barabbas
Selma Lagerlöf - Jerusalem
Vibeke Olsson - Molnfri bombnatt

Mina favoritböcker handlar till stor del om kamp. Här finns kampen mellan ont och gott och här skildras människans kamp mot naturen och de egna behoven. Här finns också berättelser om kampen för att få ett bättre liv, vare sig man är arbetare under industrialiseringen eller svart i Sydafrika. I flera av böckerna kan man även läsa om längtan, sökandet efter Gud och svårigheten att ge sig hän och tro. Ett annat tema som återfinns i flera av böckerna är frågeställningen om människans fria vilja kontra tankar om predestination. Läs!

7 kommentarer:

 1. Så många otroligt bra böcker det finns på Din lista, "Mio, min Mio", "Barabbas"! Sagolika!

  Kertész, Coetzee (har läst hans "Life & Times of Michael K" och "Slow Man" och tyckte mycket, mycket om dem), Ende, Fogelström och Olsson uppföres på listan över böcker som måste läsas snarast!

  Tack för att Du antog utmaningen!

  SvaraRadera
 2. Jag har nyss läst Barabbas om igen och den blir bara bättre. Moa Martinson och Fogelström är det ett tag sedan jag läste, snart dags för omläsning. Av Coetzee har jag bara läst Onåd, och aldrig har en bok upprört och frustrerat mig mer... Vibeke Olsson är klart underskattad i mitt tycke.

  SvaraRadera
 3. Vad kul att ha hittat in på din blogg! Vad mycket härlig läsning! Vilket digert innehåll du har i din bokhylla! Och vilken finurlig sight att samla sina böcker på! Det tyckte jag om!

  SvaraRadera
 4. Tack svartanova, så kul att höra att du tycker om min blogg :-)

  SvaraRadera
 5. Vilken bra lista... Det är väldigt spännande att se hur ens best of-lista speglar ens egna tankar och funderingar, eller hur?
  Ser att du gillar Moa M - har du läst Kvinnor och äppelträd? Ännu bättre än Mor gifter sig, tycker jag!

  SvaraRadera
 6. Ja, en sådan lista säger mycket om en som person...

  Jag har läst serien (två böcker bara om jag minns rätt) om Kvinnor och äppelträd också. Men, det är tyvärr så länge sedan att jag inte minns den riktigt, dags för omläsning...

  SvaraRadera
 7. Åh, vi tycks ha lite besläktade litterära smaker. Selma Lagerlöfs Jerusalem skulle nämligen garanterat hamna på min lista om jag gjorde en motsvarande, och jag har dessutom läst och mer eller mindre gillat sex andra av böckerna på din lista. Jerusalem och Molnfri bombnatt hör absolut till de högst rankade!

  SvaraRadera