söndag 27 juli 2008

Kulturfyran - Vem vill du...

Nu är det en ny spännande och utmanande Kulturfyra på Kulturbloggen. Jag fantiserar ofta om romanfigurer jag vill träffa, diskutera med, tala till rätta, berömma osv...

1. Vilken romanfigur står dig nära?
Martina i Gun-Britt Sundstöms Maken brukade stå mig nära. Jag var i 20-årsåldern då jag läste boken första gången och blev förvånad och förskräckt över att upptäcka att mina tankar och känslor inte var unika... Då jag läste om boken 20 år senare var vi tack och lov inte längre så lika.

2. Vilken romanfigur hatar du?
Hmmm, just nu kan jag inte komma på någon romanfigur jag hatar. Men huvudpersonen i Coetzees Onåd tyckte jag mycket illa om. Jag fann hans sätt att resonera kring "begärets rättigheter" mycket provocerande och jag irriterade mig på hans överlägsna attityd.

3. Vilken romanfigur skulle du vilja skriva ett brev till?
Jag vill inte bara skriva brev, jag vill få brev tillbaks också. Jag skulle gärna vilja brevväxla med den mycket kloke kinesen Li, i Öster om Eden. Av ett sådant tankeutbyte skulle jag lära mig mycket.

4. Vilken romanfigur skulle du vilja hade en blogg?
Det vore intressant att få läsa mer om och av den gode doktorn i Doktor Glas. Hans blogg skulle nog vara intressant och väcka mycket uppståndelse. Jag är nyfiken på hur det kommer att gå med hans praktik i framtiden och jag undrar över hur han ska bete sig nästa gång han träffar en människa han anser inte borde leva... Och kommer han någonsin att kunna närma sig en kvinna?

2 kommentarer:

  1. Jag tycker det här var väldigt roliga frågor, men jag kan inte för mitt liv komma på några egna svar.

    Fortsätter fundera...

    SvaraRadera
  2. Jag fick också grunna ganska länge innan jag hittade mina "svar". Fortsätt fundera, det vore kul att läsa om dina förhållanden till romanfigurerna.

    SvaraRadera