söndag 13 juli 2008

Månadssummering - Juni

Juni månads lästa böcker blev inte så många till antalet. Jag ägnade desto mer tid åt att läsa på nätet om olika författare, och om litteratur generellt.


Den som älskar något annat av Karin Fossum

En pojke försvinner och återfinnes mördad. Poliserna Sejer och Skarre påbörjar en utredning som kommer att ställa höga krav på dem att försöka förstå pedofilins natur. Detta är mycket mer än en "vanlig" deckare, Fossums porträtt av offer, gärningsmän och anhöriga är nyanserade, intressanta och engagerande. Mycket välskriven.


Barabbas av Pär Lagerkvist

Detta är en av de bästa böcker jag någonsin läst. Språket är briljant i sin enkelhet, okonstlat och precist. På ett yttre plan handlar berättelsen om Barabbas, mannen som blev benådad i stället för Jesus. På ett inre plan handlar den om människans sökande och längtan efter Gud och om svårigheten att tro. Bör avnjutas i stillhet.


Mannen utan öde av Imre Kertész

Det här är berättelsen om en ung pojkes väg till 2:a världskrigets koncentrationsläger och om hans vistelse där. Författaren håller läsaren i ett järngrepp genom att konsekvent avstå från känslomässiga utsvävningar och genom att mycket detaljerat beskriva hur upplevelserna i ett koncentrationsläger blir en sorts vardag. Mästerligt!


Ett amatöräktenskap av Anne Tyler

Ett amatöräktenskap är ett mycket fängslande familjedrama, vars centrala fokus är ett 30-årigt äktenskap. Paret är oerhört omaka och deras svårigheter att förstå varandra och handskas med sina konflikter innebär stora påfrestningar för barnen i familjen. Detaljerade personbeskrivningar gör denna roman mycket läsvärd.

2 kommentarer:

  1. Instämmer om boken Barabbas. Boken är en JUVEL.
    Ska ta fram den ur bokhyllan och läsa om den.

    SvaraRadera
  2. Ja, kanske är det t o m den allra bästa jag läst. Det känns så just nu i alla fall, efter tredje omläsningen.

    SvaraRadera