torsdag 20 februari 2014

Bokgeografi - Finland

 
Dags för ett nytt land i Lindas Bokgeografi. Men hjälp, har jag något att skriva om Finland!?
 
1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Finland eller är skriven av en författare med anknytning dit.
De finländare jag framför allt kommer att tänka på - Tove Jansson och Sofi Oksanen - känner ju alla till. Men tyvärr har jag nog inte fler att välja bland. Och eftersom Tove Jansson fyller 100 år i år väljer jag att berätta lite om en av mina favoriter bland bilderböckerna. Vem ska trösta Knyttet? är en spännande, vemodig och varm berättelse om hur man övervinner sin ensamhet. När knyttet inser att han har en uppgift att fylla förändras hans sinnesstämning och han börjar bli mer modig. Omedelbart upptäcker även omgivningen detta, knyttet har blivit synlig. Som barnpsykolog har jag naturligtvis träffat många små knytt som behövt känna sig viktiga för att bli modiga och mer utåtriktade. Många gånger har jag i arbetet haft nytta av berättelsen om knyttet genom att återberätta/gestalta temat tillsammans med små patienter.

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Finland. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
1856 utgavs Fredrika Bremers realistiska idéroman Hertha, i vilken huvudpersonen kämpar för kvinnans rätt till ekonomisk likställighet och utbildning. Denna roman anses ha bidragit till att riksdagen 1858 beslutade att ogifta kvinnor skulle bli myndiga vid 25 års ålder. Varför jag skriver om Bremer? Hon föddes 1801 i närheten av Åbo, Finland.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Finland, som du inte läst, men är nyfiken på.
Monika Fagerholm har jag ännu inte läst. Och det är nog ett misstag, jag tror att hennes stil kan passa mig. Jag har naturligtvis dessutom ett par böcker av henne i bokhyllan: Den amerikanska flickan och Glitterscenen.

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Finland.
Jag håller mig till konståkningskulturen även i Finland. Ibland kan det vara bra även om det inte blir perfekt.


7 kommentarer:

 1. Kul med exempel från konståkningsvärlden! Och jag gillar din koppling till Fredrika bremer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är rädd att det i vissa länder kommer att bli svårare att få till konståkningsanknytningen :)

   Radera
 2. Visste inte kopplingen till Bremer. Tack för den! Skulle vara intressant och höra din syn på Fagerholm, jag var skeptisk men Den amerikanska flickan fastnade ändå i minnet.

  SvaraRadera
 3. Kul att du nämner Fredrika Bremer, vi är födda i samma stad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fredrika Bremer var ogift, typ 60 år och tjänade massa pengar på sina böcker, brodern skulle ha hennes pengar! Då skrev Fredrika till kungen och lagen ändrades, hon blev myndig vid 60-års ålder!

   Radera
  2. Tack för jättekul info, Hannele.

   Radera