söndag 16 februari 2014

Mumin del 2 - Hur gick det sen?

Hur gick det sen? av Tove Jansson, utgiven av Alfabeta Bokförlag, 2008.

I bilderboken Hur gick det se? får vi följa Mumintrollet, som är på väg hem med en mjölkkanna från mjölkaffären. Han träffar en ledsen Mymlan, vars lillasyster My försvunnit. Tillsammans försöker de leta upp Lilla My och råkar då ut för många kusliga äventyr. De råkar störa en morrande Gafsan, som sitter och metar fisk, de blir uppsugna av Hemulens dammsugare, de råkar platta till en sovande Filifjonka och i stormen hamnar de hos de elektriska Hattifnattarna. Men till slut blir det bullkalas hemma hos den kloka, milda Muminmamman.

Texten är på rim, vilket ger en härlig rytm vid läsningen. Redan i inledningen skapas en spännande stämning, som sedan varar boken ut:

"Från mjölkbutiken klockan fem,
ett litet mumintroll gick hem.
En kanna full med mjölk han bar
och vägen lång och kuslig var
och vinden suckade och ven
i skogens alla mörka trän -
det var ej långt från skymningen.
VAD TROR DU ATT DET HÄNDE SEN?"


Bilderna är suggestiva och harmonierar perfekt med texten. På varje sida finns ett hål eller en genomskärning som låter antyda vad som komma skall på de närmaste sidorna. Genom detta får boken ett extra djup, både rent konkret och symboliskt. Detta förstärker spännings- och förväntanseffekten.

I boken får man lära känna många av Mumindalens invånare, och det är en bra bok att läsa när man vill introducera Muminvärlden för barnen. Boken är lite kuslig och passar de äldre förskolebarnen bäst. Min lilla 3½-åring lyssnade mycket intresserat, men får nog vänta ett år innan hon riktigt kan ta till sig nyanserna i berättelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar