söndag 2 februari 2014

Svensk arbetarlitteratur (prosa) i urval

Igår skulle jag ha skrivit några recensioner, men i stället fastnade jag i att leta efter arbetarlitteratur. Jag gillar att leta efter böcker och skapa listor eftersom jag alltid hittar så mycket nytt som intresserar mig. Nya för mig är t ex Hungerpesten, Jag ska egentligen inte jobba här, Drömfabriken, Bergets döttrar, Apelsinflickan, Vide ung och Förlossningen. Förutom dessa finns det många andra på listan som jag inte läst. Jag har inte ens läst Lo-Johansson och Lidman.

Den här listan över arbetarförfattare gör inga anspråk på att vara vare sig uttömmande eller representativ. Här finns en del rätt självklara klassiker skrivna av män och ganska många nyare romaner skrivna av kvinnor. Jag är inte heller säker på att alla ska kategoriseras som arbetarförfattare heller om man ska vara strikt. Urvalet bygger helt enkelt på sådana slumpmässiga faktorer som Wikipedia och min smak. Jag har som sagt använt mig av bl a Wiki för att hitta information, men jag har också fått inspiration hos Butter tar ordet och hos Fiktiviteter. Jag vet inte riktigt vad jag ska ha min lista till, men det kan tänkas att den dyker upp i en utmaning så småningom.

Vilka arbetarförfattare har ni läst?


Arbetarlitteratur

Gunnar Adolfsson - Träskoland
Lars Ahlin - Tåbb med manifestet
Susanna Alakoski - Svinalängorna
Ann-Charlotte Alverfors - trilogin om Sparvöga (Sparvöga, Hjärteblodet och Snabelros)
Sara Beischer - Jag ska egentligen inte jobba här
Elin Boardy - Allt som återstår
Stig Claeson - Henrietta ska du också glömma
Alexandra Coelho Ahndoril - Mäster
Stig Dagerman - Ormen
Maja Ekelöf - Rapport från en skurhink
Kerstin Ekman - Kvinnorna och staden (Häxringarna, Springkällan, Änglahuset och En stad av ljus)
Jan Fridegård - Trilogin om Lars Hård (Jag Lars Hård, Tack för himlastegen och Barmhärtighet)
Linnéa Fjällstedt - Hungerpesten
Torbjörn Flygt - Underdog
Per Anders Fogelström - Stadserien (Mina drömmars stadBarn av sin stad, Minns du den stad, I en förvandlad stad och Stad i världen
Maria Hamberg - Drömfabriken
Eija Hetekivi Olsson - Ingenbarnsland
Elsie Johansson - Berättelsen om Nancy (Glasfåglarna, Mosippan och Nancy)
Kjell Johansson - Huset vid Flon
Eyvind Johnson - Romanen om Olof (Nu var det 1914, Här har du ditt liv!, Se dig inte om! och Slutspel i ungdomen)
Reidar Jönsson - Hundtrilogin (Mitt liv som hundEn hund begraven och Hundens Paradis)
Anna Jörgensdotter - Bergets döttrar
Lena Kallenberg - Apelsinflickan
Inga Lena Larsson - Vide ung
Sara Lidman - Jernbaneeposet (Din tjänare hörVredens barn, Nabots sten, Den underbare mannen och Järnkronan)
Åsa Linderborg - Mig äger ingen
Ivar Lo-Johansson - Godnatt, jord
Kristian Lundberg - Yarden
Harry Martinson - Nässlorna blomma
Moa Martinson - Kvinnor och äppelträd
Vilhelm Moberg - Raskens
Vibeke Olsson - serien om Bricken (Sågverksungen, Bricken på Svartvik, Sågspån och eld, Amerikauret)
Maria Sandel - Droppar i folkhavet
Kerstin Thorvall - När man skjuter arbetare
Aino Trosell - Hjärtblad
Måns Wadensjö - Förlossningen

5 kommentarer:

 1. Vilken fin lista med blandat både gammalt och nytt. Serierna om Nancy och Bricken tycker jag särskilt om. När man skjuter arbetare är också en favorit.

  SvaraRadera
 2. Gillar också serien om Nancy! Dessutom förtjust i Harry Martinson, Moa Martinson, Kerstin Ekman, Sara Lidman... Det finns massor med bra böcker här! Läs också gärna Joseph Kjellgrens Människor kring en bro, som räknas som en av de första kollektivromanerna. Den är nog lite bortglömd nuförtiden, men riktigt bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset, jag tror att jag läste om den hos Petter också.

   Radera
 3. Glöm inte Jenny Wrangborgs poesi och min egen Av kött och blod.
  http://arbetet.se/2013/06/13/mattet-ar-ragat/

  SvaraRadera