fredag 14 februari 2014

10 om kärlek

Idag, på Hjärtedagen, kan man hitta intressanta listor om kärleksromaner hos bland annat Linda och Petter. Jag vill så klart inte vara sämre så här kommer mina kärlekstips.

Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg är en smärtsam historia om kärlek mellan två personer som misstror och sårar varandra.

En tyst minut av Siegfried Lenz är en ömsint och vemodig skildring av den första sköra förälskelsen, en vacker berättelse att avnjuta i stillhet.

I Kärlekens geografi av Nina Bouraoui skildras kärleken mellan en medelålders kvinna och en yngre man. Här framträder kärlek, passion och besatthet i blixtbelysning.

Som ni säkert förstår av Claudio Magris är en ömsint skildring av kärleken och människans svårighet att vara ensam.

Den unge Werthers lidanden av Goethe speglar förromantikens känslosamhet i berättelsen om en ung konstnärssjäls olyckliga förälskelse i en trolovad kvinna.

Mãn är en vacker berättelse om kärlek i alla dess former; kärleken till de mödrarna, kärleken till mat och den passionerade kärleken.

I En herrgårdssägen av Selma Lagerlöf skildrar författaren kärlekens läkande kraft när Gunnar och Ingrid turas om att rädda varandras liv.

I Kärlekens historia av Nicole Krauss får vi följa kärlekens spår genom tid och rum, mellan kontinenter och in i döden.

Och allt skall vara kärlek av Kristian Lundberg  är en poetisk och "äkta" berättelse om kärlekens sanning, kamp, smärta och skuld.

Övertalning av Jane Austen är en historisk, romantisk, mycket underhållande satir och en riktig kärleksroman; hennes bästa tycker jag.

6 kommentarer:

 1. Svar
  1. Jag har bara läst Werther och borde nog läsa ngt annat också.

   Radera
 2. Ja det man inte får, kan man alltid läsa om <3.
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju det som är så fantastiskt med litteratur.

   Radera
 3. Bara en sista har jag läst, och den gillar jag!

  SvaraRadera