onsdag 12 februari 2014

Första sidan i Bakhtiaris Godnattsagor

På Bokmässan i Göteborg lyssnade jag på Marjaneh Bakhtiari när hon berättade om sin nya bok - Godnattsagor för barn som dricker - och blev mycket förtjust i författarens framtoning. Det är ju lite skämsigt att erkänna att jag inte läst något av henne ännu. Trots att jag naturligtvis har någon bok av författaren i bokhyllan sedan tidigare. Men nu är det dags och jag landar verkligen perfekt i boken redan på första sidan. Jag skulle egentligen vilja kopiera hela sidan för att visa hur fantastiskt fint författaren beskriver sin stad Tehran. Men en får nog inte göra så, så jag får nöja mig med att dela några meningar med er:
"Hennes hostande och hennes pustande. Hennes melankoli och hennes humor. Hennes eviga trafikolyckor och hennes förmåga att andas vackert bland sina ruiner.
Det var sådant som Tehrans barn älskade och hatade henne för."

"Hon lät gatukatter dyka ner i sopcontainrar efter mat och rika ungdomar ner i underjordiska nattklubbar efter sig själva."

"Och överallt, över allt, lät hon nya skyskrapor resa sig som gravstenar över allt det som en gång varit." 

4 kommentarer:

 1. Men VARFÖR har jag inte läst den här. Längtade ju som bara den, men har nu haft den i hyllan hur länge som helst.

  SvaraRadera
 2. Har inte hört talas om den, men utdragen låter faktiskt helt underbara!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de delar där författaren beskriver sin stad är faktiskt underbara.

   Radera