tisdag 1 november 2011

Tranströmerkväll

Ikväll var jag på en mycket trevlig tillställning, Tranströmerkväll på biblioteket med litteraturvetarna Erik Bergqvist och Torsten Rönnerstrand. Den senare har tidigare varit verksam vid Karlstad Universitet, han är en erkänd kännare av Tranströmersk poesi och han är dessutom nära vän med TT (åtminstone enligt egen utsago). Det var mycket intressant att höra honom tala om mötet mellan Visionerna ("det andliga") och det verklighetsnära i TTs dikter. Uttolkare har genom åren diskuterat huruvida man ska tolka TTs dikter som religiösa/andliga eller ej. Utifrån sin personliga vänskap med TT berättade Rönnerstrand att TT vid något tillfälle bekräftat en kristen tro, samtidigt menade dock båda föreläsarna att TTs dikter kan tolkas på många sätt. TT har även varit verksam som psykolog och enligt Rönnerstrand skulle han snarast beskrivas som psykoanalytiskt intresserad, mer specifikt som jungian. Utifrån detta perspektiv kan naturligtvis det "andliga" i dikterna tolkas både som något som kommer från en utomstående Gud och något som är sprunget ut människans inre gudomlighet. Erik Bergqvist berättade om och gav exempel på hur intresset för musik avspeglas i TTs diktning. Vidare talade Rönnerstrand en del om TTs underfundiga humor. Sammantaget var kvällen mycket lyckad.

Jag läste dessutom lite i min nya bok Dikter och prosa 1954-2004 som förberedelse och jag måste säga att inledningsdikten, som TT skrev som tonåring (!) är underbar. Här kommer ett par av mina favoritrader:

Preludium

Uppvaknandet är ett fallskärmshopp från drömmen.

I dagens första timmar kan medvetandet omfatta världen
som handen griper en solvarm sten.


Välkända rader, men de tål att upprepas - igen och igen.

4 kommentarer:

  1. Underbara Torsten! Hade honom ofta som föreläsare under mina litteraturstudier i Karlstad. Att höra honom läsa poesi på diverse språk är en upplevelse!

    SvaraRadera
  2. Roligt att höra bohemen ;-) Jag tyckte också att han var fantastiskt engagerande och härligt professorslik.

    SvaraRadera