fredag 4 november 2011

Samlingsnamn för SF, Dystopier, Fantasy

Jag har googlat och läst och nu tröttnat. Kan någon av mina läsare klargöra hur man ska använda begrepp som SF, fantasy, dystopier, fantastik osv? Är det så att olika "skolor" använder begreppen olika? Finns något samlingsnamn för hela genren?

7 kommentarer:

 1. Jag tror inte att det finns någon samlingsnamnm, det är ju helt olika genrer.
  Fantasy är ett svårt begrepp för genren är så bredd, den sträcker sig ju från Sagan om Ringen till Twilight och mycket mer.
  Rent generellt så kan man väl se det som att världen i Fantasyböcker förklaras med hjälp av magi eller övernaturliga saker medan världen i SF förklaras med vetenskap.
  Dystopi är helt enkelt böcker som handlar om ett dåligt samhällssystem. Det händer rätt ofta att man förknippar det med postapokalyptisk SF som handlar om dystopiska framtidssamhällen.

  Hoppas att det reder ut lite :)

  SvaraRadera
 2. Enligt Wikipedia kan man använda fantastik som samlingsnamn, men det verkar inte vara så vanligt att man gör det.

  SvaraRadera
 3. Jo, jag tycker nog att det känns hyfsat vanligt att använda samlingsnamnet "fantastik", det var det första jag spontant tänkte på när jag läste ditt inlägg.

  Sandra

  SvaraRadera
 4. Så bra Sandra, då förstår folk förhoppningsvis vad jag menar.

  SvaraRadera
 5. SF och Fantasy brukar bägge ses som Fantastik (på ryska heter SF Fantastika). Men också andra böcker med inslag av det fantastiska, som "Mästaren och Margerita" kan kallas fantastik.

  Fantastik är den bredaste kategorin, medan dystopin är den smalaste.

  En del böcker är tydligt Fantasy, som "Sagan om ringen". Andra är uppenbart SF, som "Blade Runner". Men ofta är gränserna inte särskilt tydliga.
  Ibland kan det ge en del att diskutera vilken fålla en bok tillhör. Och om ett verk kallas för Fantasy så kan det skapa andra förväntningar hos läsaren än om det skulle ha kallats för SF eller Fantastik.
  Men egentligen är det inte så viktigt vad som är vad.

  SvaraRadera
 6. Tack Petter, Andarnas hus borde kallas fantastik då, antar jag. Ska fixa lite med mina kategorier på bloggen.

  SvaraRadera
 7. Jag har inte läst "Andarnas hus" (vilket jag väl borde). Men det kan man säkert.

  SvaraRadera