torsdag 3 november 2011

Jorden Runt 3 - Afrika

Släng er genast på bussen, tåget, båten, flyget, vi är försenade till Afrika. När vi väl kommer fram gör vi resstopp i Sudan, Nigeria och Etiopien. Hoppas att ni hittar en bok/böcker som passar er smak. Nedan finns korta beskrivningar av böckerna, de är lånade från förlagen, bokhandeln och Macondo.

Minaret av Leila Aboulela (Sudan)

Med sin slöja och nedslagna blick är Najwa osynlig för andra, inte minst för de välbärgade Londonfamiljer vars barn och hem hon tar hand om. Tjugo år tidigare hade allting varit annorlunda. Då tillhörde hon själv en rik sekulariserad familj i Sudan. Hon studerade på universitetet i Khartoum. Hennes framtid såg ljus ut. Men så en dag vänds allt uppochned. Najwa tvingas fly landet. Hon kommer till London och där fortsätter hennes fall - ett fall som inte slutar förrän hon hamnat på samhällets botten. Till sin egen förvåning börjar hon då känna en dragning till de människor som besöker den lokala moskén, människor som hon i sitt tidigare liv sett ner på. Här finner Najwa sig tillrätta och skapar sig ett nytt liv och en ny trygghet - tills hon en dag blir mer än synlig för den unge sonen hos sin nya arbetsgivare.

De senaste åren har en rad muslimska författare i England skapat något av en ny genre. Dessa författare känner inget behov av att förklara eller göra satir av islam. Inte heller har de den insmickrande ton som karaktäriserar många berättelser om identitet och kulturkollisioner. De skriver från insidan om hur det är att vara troende muslim i dagens västerländska samhälle. Leila Aboulela är en av de mest framträdande av dessa nya röster.


Aké av Wole Soyinka (Nigeria)

Aké är en lättillgänglig och kärleksfull skildring av de tolv första åren i Soyinkas liv i staden Aké, en centralort för engelsmännens mission och handel i västra Nigeria. Hans föräldrar, som är kristna, talar såväl engelska som yoruba med sina barn. Värme och närhet präglar den gästfria, intellektuella och stökiga storfamilj där han växer upp, men tillvaron är alls inte okomplicerad. Modern, som bär öknamnet Vilda Kristna, har butik, ett hetsigt humör och en fallenhet för örfilar och spöstraff, också för mycket små förseelser. Egna barn eller inflyttade yngre släktingar ? alla tuktas lika snabbt och grundligt. Fadern, som är överlärare för S:t Peters anglikanska skola i Aké och förtjust i att lägga ut texten, kallas för Essay. Han tycks som en mild man, men när någon ger sig på hans rosenbuskar blir han som ett rasande lejon.

Soyinkas barndomsskildring är skriven på en konstfull och tät prosa, men den blir aldrig svårtillgänglig. Det är en blixtrande berättelse, rasande intelligent, varm, humoristisk och utan ett uns av sentimentalitet.


Under lejonets blick av Maaza Mengiste (Etiopien)

Addis Abeba, Etiopien, 1974. Revolutionen har just inletts, kejsaren Haile Sellassie avsätts och folket drömmer om en bättre framtid. Men hoppet vänds till förtvivlan när gerillan inför sitt skräckvälde. Läkaren Hailu väljer till en början att blunda för orättvisorna. Sedan hans älskade hustru gått bort värnar han än mer om familjen. Hans äldste son Yonas resonerar som fadern. Han sätter sin lit till Gud och vill inte riskera hustruns och dotterns säkerhet. Yngste sonen Dawit vägrar däremot att ge upp drömmen om ett fritt Etiopien och går med i den hemliga motståndsrörelsen. Hailu blir ursinnig eftersom han sätter hela familjens liv på spel. Riskerna är för stora. Men en dag får Hailu en patient som tvingar honom att själv ta ställning. Priset han får betala är högre än han någonsin kunnat föreställa sig.

Under lejonets blick är en både poetisk och smärtsam berättelse om en tid och en plats som sällan har skildrats i skönlitterär form. En episk roman om en far och två söner, om mod och svek, om kärlek och vänskap, om en helt vanlig familj som hamnar i krigets vansinne.

11 kommentarer:

 1. Oj, låter som flera bra böcker. Jag som var så inne på Afrika förra året har inte lyckats läsa en enda i år. Hoppas jag blir pepp på din resa då :)

  SvaraRadera
 2. Alle høres jo interessante ut! Jeg skal se hva jeg får tak i, i alle fall har jeg tenkt å bli med til Afrika denne måneden :)

  SvaraRadera
 3. Jag har läst två redan!
  http://violensboksida.bloggplatsen.se/2011/04/26/5191130-mangiste-maaza-under-lejonets-blick/

  och

  http://violensboksida.bloggplatsen.se/2011/07/25/5872725-aboulela-leila-minaret/

  Båda riktigt bra!

  SvaraRadera
 4. Jag fortsätter resan till Afrika. Är på väg till biblioteket för att beställa två böcker.

  SvaraRadera
 5. Oj, jag var en dag för sen, men jag lämnade min sammanfattning på tidigare inlägg.

  SvaraRadera
 6. Jag har inte heller läst mycket afrikanskt i år, men en recension av den toppenfina Gömslet kommer snart. Roligt att ni är några som blir intresserade av afrikanskt, jag tror att jag ska ägna mig extra mycket åt det nästa år, då det ju inte blir någon Jorden Runt-resa.

  SvaraRadera
 7. Jag har läst Under lejonets blick och tyckte sådär om den: http://bohemianrhapsody.blogg.se/2011/april/under-lejonets-blick.html#comment
  Minaret verkar lovande. Ser det som ett boktips för kommande inköp.

  SvaraRadera
 8. Har lånat Aké som jag tänkte läsa! Det var den enda av de tre som fanns på mitt lokala bibliotek just nu, och det passar mig bra, jag blev nyfiken på boken!

  SvaraRadera
 9. Jag tror att Aké är en riktigt bra bok Jenny.

  SvaraRadera
 10. Självklart är jag på nu när resan går til Afrika! Jag har läst böckerna och mina texter kommer i repris hos mig under månaden. Ska bli så spännande att läsa er andras tankar. Jag ska försöka fylla på med lite annan litteratur från Afrika oxå. Gläder mig!

  SvaraRadera
 11. Ser fram emot att ta del av dina upplevelser, Anna!

  SvaraRadera