söndag 6 november 2011

Nya lärdomar

Tänk så mycket nytt jag fått lära mig sedan dottern började förskoleklass! Idag har jag för första gången i mitt liv fingervirkat, det blev en låååååång fin halssak till dottern.

Häromdagen kom maken hem och berättade skrattande om en sång han fått höra av fröken att dottern framfört när hon var kassvärd. (Jag blir så imponerad av att hon utan att tveka ställer sig och sjunger inför hela klassen). Den sång hon valde var dock en nyare variant av en gammal barnklassiker. Texten lyder så här:

Bä, bä vita lamm
gick på restaurang
Vet du vad han gjorde
kissa under borde'
Då kom polisen
och släppte värsta fisen
.

Jag blir mycket nöjd med dotterns bus, jag tycker att det är så skönt att hon inte är en alltför mycket "duktig flicka".

Något nytt i dagens skola är matematiken. När jag lärde mig siffror fick jag en känsla av att de var statiska och egentligen lite tråkiga. En 8 var liksom bara alltid en 8. Nuförtiden ser matten helt annorlunda ut (bl a tack vare min kusin Elisabet Doverborg. Nu kan en 8 vara nästan vad som helst. En 8 kan vara 5+3 eller 9-1 eller 4+4! Plötsligt blir ju matte något dynamiskt och intressant. I förskoleklassen använder barnen en våg och väger olika siffror, siffror som är så finurligt konstruerade att en 4 väger hälften så mycket som en 8. Barnen tycker såklart att detta är roligt och hela idéen är ju fantastiskt pedagogisk och åskådliggörande. Uppgiften är t ex att lägga en 8 i ena vågskålen och sedan leta upp två andra siffror (som ju då så klart ska bli 8) och lägga i andra skålen. Jag blev imponerad av dottern som lätt fixade detta. På det här sättet blir ju matte kul! För den som gillar matte i romanform vill jag tipsa om en fin roman En gåtfull vänskap. Här kan man läsa om matematikens betydelse för att skapa relationer och överleva i en värld man inte riktigt bemästrar.

3 kommentarer:

 1. Tänk om matte varit så på min tid! Jag är precis som du uppväxt i en tid då en åtta var en åtta och inte mer med det. Tappade nog intresse för matte redan under lågstadiet tyvärr.

  En gåtfull vänskap är jag väldigt sugen på att läsa. Den kommer nog med i nästa bokbeställning!

  PS: Vilken modig dotter du har! Jag hade aldrig vågat framföra den sången! :)

  SvaraRadera
 2. Matte verkar mycket mer spännande nu! Jag tycker också hon var modig :-D

  SvaraRadera
 3. Vad härligt det låter! Jag blir alldeles varm i mitt mammahjärta.

  SvaraRadera