onsdag 9 november 2011

Gömslet

Gömslet av Miral al-Tahawi, utgiven av Tranan, 2011

Fatima är en prinsessa, en beduinprinsessa som omgärdas av murar. De andra i hushållet får röra sig fritt, men Fatima lever instängd i ständig väntan. Hon tar i stället sin tillflykt till magins och sagornas värld, till brunnens botten och trädens toppar. Här lär hon känna djinnen, falken med brutna vingar och ihopsydda ögon och den lilla gasellen. I den verkliga världen ligger modern sjuk efter ett av många missfall, den älskade fadern är borta på långa resor, den tyranniska farmodern tar över styret av hushållet, systrarna gifts bort och Fatima blir alltmer ensam.

Gömslet är en bok som berör och upprör. Den unga huvudpersonens liv är oerhört begränsat, hon far så illa i en värld som centreras runt mannen. Svårast är att läsa om hur kvinnor förtrycker varandra. I familjen har farmodern en särställning, men i stället för att stötta flickorna är hon den pådrivande när det gäller att bestraffa dem, gifta bort den och omskära/stympa dem. I Gömslet gestaltas även mannens våld, en man har rätt att göra sig av med en hustru som inte kan föda honom söner.

Texten är poetisk och smärtsamt vacker. Den slingrar sig fram och berättar varsamt om en ung flickas sorg, ensamhet och längtan efter frihet. På ett förtrollande sätt blandas magi, drömmar och verklighet till en underbar, men mycket grym berättelse.

Gömslet är dessutom en ovanligt vacker bok. Varje kapitel inleds med en egyptisk hieroglyf och några diktrader. Omslaget är helt fantastiskt, med en bild av ett kvinnoöga och vackra detaljer.

Långa sömnlösa nätter
Med stridande tankar
Fick mitt hjärta att vissna
Var snäll och visa det förbarmande

Sammantaget är Gömslet en oerhört vacker, grym berättelse om en ung flickas uppväxt i en beduinstam. Den rekommenderas varmt.

Andra som recenserat Gömslet är och dagarna går.

2 kommentarer:

  1. Den är otroligt vacker och hemsk, jag hoppas att den får många läsare för det förtjänar den!

    SvaraRadera
  2. Ja, jag hoppas att du och jag ska lyckas sprida positiva omdömen så att boken hittar sina läsare.

    SvaraRadera