tisdag 1 november 2011

Dax för nya serier

Motståndet mot att läsa serier försvann i ett nafs när jag läste den helt fantastiska Persepolis av Marianne Satrapi. Jag följde upp med Husfrid av Alison Bechdel, ytterligare en riktigt bra grafisk roman. Men sedan har det inte blivit så mycket - förrän nu. För igår låg det ett fint bokpaket från Galago/ordfront i min brevlåda, två nya böcker att recensera.

Ja till Liv av Liv Strömquist är mycket ombloggad och mycket omtyckt. Politisk satir uppskattas särskilt när den kombinerar intelligens, analysförmåga och dräpande formuleringar. Jag har tidigare "läst" och garvat åt Månadens manshora. Ja till Liv beskrivs som: en ABC-bok som ser ut som en LSD-karta. Från A till Ö diskuterar hon olika ämnen, allt från kristdemokratiska barn och nazisttjejer, till nördar och queerposörer i en skruvad skolbok, fylld med politisk satir, pedagogisk plakatpolitik och svaret på frågor som: Hur dog moderaterna ut? Varför är varje hallåa på TV4 förbunden att bli ihop med Niklas Strömstedt? Och vad tillför Robert Gustafsson till evolutionsteorin?

Mats kamp av Mats Jonsson är också den uppskattad i bokbloggosfären. Jag har inte tidigare stött på författaren, men jag faller pladask redan för titeln. Jag läser och avgudar ju som bekant även Min kamp. Båda kampböckerna skildrar: föräldraskapet, mansrollen och problemen med att få vardagen som småbarnsförälder att gå ihop på ett ... smärtsamt självutlämnande vis. Men jag skulle tro att Mats kamp möjligen är något mer samhällskritisk och humoristisk. I vilket fall ser jag mycket fram emot att läsa den här romanen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar