fredag 11 november 2011

Äkta om en svår sjukdom

Jag lyssnar just nu på En dåre fri av Beate Grimsrud och måste säga att den är värd alla priser och lovord. Romanen handlar om flickan Eli, som har en trasslig uppväxt, tidigt börjar missbruka och utvecklar schizofreni. Berättelsen är oerhört fängslande, författaren är så äkta och beskriver med stor närvaro psykosgenombrottet och den oerhörda rädsla, ensamhet och kluvenhet som präglar denna plågsamma sjukdom. Julia Dufvenius gör en bra uppläsning förutom att hon envisas med att säga fottboll, vilket irriterar mig oerhört. Jag har boken som "läsebok" också och ska läsa lite med ögonen för att uppleva språket mer tydligt. Jag har läst en hel del böcker om psykiska sjukdomar, detta är en jag verkligen rekommenderar.

4 kommentarer:

 1. Boken ligger oläst i min hylla, men nu blir jag sugen på att läsa. Roligt att höra att du tyckte att den var bra, skildringar av psykisk sjukdom i litteraturen är ju inte alltid helt lyckade (särskilt inte i deckarvärlden, men det är en annan historia).

  SvaraRadera
 2. Jag gillade också En dåre fri. Jag gillade den massor. Så naken. Så äkta. Så påträngande. En underbar läsupplevelse!

  Vet du om Grimsrud skrivit andra böcker i samma klass?

  SvaraRadera
 3. Den är riktigt bra och det ska sägas att jag dessutom är riktigt kräsen :-)

  Jag har en annan bok av Grimsrud, men vet i ärlighetens namn inte om den är lika bra, har inte läst den ännu.

  SvaraRadera
 4. hehe, tyckte inte alls den var bra så kul att man är så olika :)

  SvaraRadera