söndag 5 januari 2014

Alfhild Agrell, studier och sällskap


Under den avslutande delen av litteraturvetenskap A studerade vi litteraturens villkor och värderingar. Jag valde då att skriva ett arbete om hur kvinnors litteratur värderats i litteraturhistorien utifrån en jämförelse mellan Ibsens Ett dockhem och Alfhild Agrells Räddad. Innan studierna hade jag aldrig hört talas om Agrell, något jag sannolikt delar med många. Därför blir man lite förvånad att läsa att hennes dramer spelades mer än Strindbergs. Överlag hade kvinnorna en stark position under 1880-talet, detta avspeglar sig dock inte i moderna litteraturhistoriska verk. Likheterna mellan Ett dockhem och Räddad är stora, och medvetna. Agrell skrev i polemik mot Ibsens idealistiska, individuella upplösning. Agrells drama är nattsvart och betonar mer samhällsstrukturer än individuell frihet. Om någon är intresserad av att läsa mitt arbete finns det här.

Glädjande nog tycks Agrell uppmärksammas mer och mer. Läs gärna den här finfina artikeln om hennes relativt nybildade litterära sällskap. Dessutom kommer, enligt förlaget Atrium, Ingeborg Nordin Hennels efterlängtade och välillustrerade populärbiografi om Alfhild Agrells liv och verk ut under våren. Den ser jag fram emot att läsa.

4 kommentarer:

 1. Hon står på min lista med 1800-tals författare. Får se när det blir hennes tur.

  SvaraRadera
 2. Jag minns också att jag blev förvånad övet just den delen när jag läste littvet. Kvinnor märks och uppskattas medan de lever men glöms när de dör!

  SvaraRadera
 3. Hon låter superspännande, och jag har aldrig hört talas om henne!

  SvaraRadera
 4. Åh, tack för tipset!
  Att läsa littvet är en dröm...

  SvaraRadera