söndag 12 januari 2014

Komma och gå

Komma och gå av Taiye Selasi, utgiven av Natur & Kultur, 2013, översättning av Ing-Britt Björklund

Kweku Sai vaknar en tidig morgon i sitt hus i Ghana och går ut i trädgården. Där drabbas han hastigt av en hjärtinfarkt och dör inom några minuter. De sista tankarna går till hustrun och barnen som han övergav I USA många år tidigare. Kweku föddes i Ghana, men lämnade landet för att söka lyckan i USA. Han fann den hos den nigerianskfödda Fola, de fyra barnen och i sin framgångsrika karriär som kirurg. Hans liv var en sinnebild av den amerikanska drömmen tills han en dag, orättfärdigt, avskedades från arbetet. Skammen blev för stor för Kweku att hantera i familjen, han lämnade dem abrupt och när han senare ville återvända hade hustrun redan gått vidare. En familjedynamik baserad på att dölja saker, i syfte att skydda sig själv och de övriga familjemedlemmarna, dominerar i familjen och leder till att alla känner sig övergivna och isolerade. I samband med Kwekus död förändras dynamiken och familjemedlemmarna konfronteras med varandras minnen och sorg.

I Komma och gå gestaltar författaren hur avstånd, separationer och återföreningar på olika nivåer påverkar människan. Sättet att hantera relationen till det egna ursprunget, till hemlandet och till emigrantsituationen avspeglar sig i sättet att hantera relationer inom familjen. Kweku och Fola anammar den amerikanska livsstilen, satsar på akademiska framgånger och lämnar sitt förflutna bakom sig. De försöker kapa sina rötter och deras barn växer därmed upp utan den trygghet ett historiskt sammanhang ger. I krissituationer utvecklar de alla tendenser att fly i stället för att möta svårigheterna.

Först i slutet av romanen knyts berättelsen ihop och läsaren får en fördjupad förståelse av den äldste sonen Olu, tvillingarna Kehinde och Taiwo och lillasystern Sadie. Alla har de sina egna svårigheter att brottas med, känslor av utsatthet och utanförskap och upplevelser av att inte duga i jämförelse med de andra. Vid återföreningen i sorgens stund faller många masker och starka känslor tar överhanden.

Komma och gå är en fantastisk släktkrönika som spänner från 60-tal till nutid, från fattigdom, krig och svält i Biafra till de fina universiteten och de vällyckades salonger i USA och Europa. Som läsare blir man oerhörd engagerad i de olika syskonens öden, man lider med dem och irriterar sig på dem när de inte gör så kloka livsval. Framför allt är Komma och gå en mycket fängslande berättelse som håller läsaren i ett järngrepp ända till sista sidan - och stund därefter också. Läsning rekommenderas.

Andra som läst och tyckt till är Aftonbladet, Hermia, Bokmania.

6 kommentarer:

  1. En riktig höjdare! Jag läste i somras och lyssnade sedan till Selasi på Stockholm Literature. Det var grymt roligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, helt klart en höjdare. I år ska jag definitivt på Stockholm Literature.

      Radera
  2. Sådärja, uppe på Vill-läsa-listan!

    SvaraRadera