söndag 19 januari 2014

Northanger Abbey

Nyligen läste jag och gillade skarpt Jane Austens Övertalning. Därför hade jag kanske för höga förväntningar på Northanger Abbey. För jag tycker inte alls att den här romanen håller samma klass som den förra. Till stor del handlar det nog om temat, medan Austen i Övertalning skildrar "äkta" kärlek handlar det i NA mestadels om spelet mellan könen i den första förälskelsens fas. Inte lika intressant, tycker jag. Dessutom håller författaren en mycket tydligare distans i NA genom att framträda tydligt i boken där hon pratar om "vår hjältinna". Austen skriver, såvitt jag vet, alltid med ironi, i NA är denna verkligen tillskruvad: "Om man vill knyta vänskapliga band med någon, är det alltid bäst att vara okunnig. Den alltför välinformerade har ingenting att erbjuda andras fåfänga, det inser man om man är förnuftig. Detta gäller särskilt kvinnan, som bör dölja det hon vet, om hon hädelsevis har oturen att veta något" (s 92).

Vilken är er favorit-Austen?

2 kommentarer:

  1. Åh, vilken svår fråga! Att välja mellan Austens böcker är, nästan, som att välja mellan sina barn. Just idag är nog fovoriten Emma eftersom huvudpersonen är så obeskrivligt skön, irriterande och har ett fantastiskt självförtroende. Tycker även om att Emma utvecklas genom romanen, och så kan jag inte sluta skratta åt hennes hypokondriske pappa. Håller med dig om att NA är lite skruvad, men jag gillar det när författaren talar själv i berättelsen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är osäker på om jag läst Emma eller om jag bara sett dem. Får nog kolla det.

      Radera