onsdag 8 januari 2014

Jorden Runt IV - Amerika

Det är hög tid att dra vidare. Denna sista reseetapp innehåller ett par klassiker och en barnbok från USA samt två något mer surrealistiska böcker från Sydamerika. Hoppas att något faller er i smaken. Som vanligt skriver jag ett inlägg i slutet av månaden där jag vill att ni ska posta era länkar.


Neil Gaiman - Coraline (USA)

Coraline är en modern klassiker inom fantasy. Den har ibland jämförts med Alice i underlandet. Den lilla flickan Coraline och hennes föräldrar flyttar in i ett konstigt hus. Där bor miss Spink och miss Forcible, en gammal som tränar en muscirkus ingen får se. Och så finns en dörr som kanske inte leder någonstans. Men när Coraline tittar efter hamnar hon i en spegelvärld. där träffar hon en kvinna som presenterar sig som hennes "andra mamma". Hon vill att Coraline ska stanna... för evigt. Neil Gaimans ungdomsbok förtrollar och skrämmer läsare i alla åldrar.


F Scott Fitzgerald - Det sällsamma fallet Benjamin Button (USA)

F. Scott Fitzgerald hör till en av 1900-talets största amerikanska författare och hans roman Den store Gatsby är ständigt aktuell. I novellen Det sällsamma fallet Benjamin Button ger oss Fitzgerald en fascinerande historia om Benjamin Button, som lever ett bokstavligen bakvänt liv. Novellen publicerades första gången 1922 och har inte funnits på svenska tidigare, även om nog många är bekanta med den surrealistiska berättelsen genom regissören David Finchers film från 2008.


Sylvia Plath - Glaskupan (USA)

År 1953 vinner 19-åriga Esther Greenwood en tävling där priset är en månads vistelse i New York i en damtidnings regi. Den unga flickan ser klarögt på den mondäna värld hon hamnar i och beskriver träffande de evenemang hon får bevista och de människor hon möter. Hemkomsten till det sommarvarma Boston blir en chock. Esther får veta att hon inte har kommit in på den författarkurs hon sökt till. Hon gör ett självmordsförsök och förs till mentalsjukhus. En lång kamp mellan hennes framgångsrika dagsljusjag och hennes ångestfyllda nattjag har börjat. Glaskupan som bara i Sverige tryckt i över 100 000 exemplar, har blivit en hel generations kultbok. Den kom första gången på svenska 1974.


Machado de Assis - Vansinnesläkaren (Brasilien)

Den nyutexaminerade doktorn och vetenskapsmannen Simão Bacamarte kommer tillbaka till sin lilla födelstad Itaguaí för att där hänge sig åt den medicinska vetenskapen. Han börjar sortera stadens befolkning i "sjuka" och "kloka" och startar en anstalt för behandling av stadens "dårar", där så småningom majoriteten av det lilla samhällets befolkning sitter inlåst - allt för samhällets bästa.

Vansinnesläkaren kan betraktas antingen som en kortroman eller en lång novell. Berättelsen skildrar vad en blind vetenskapstro kan leda till och väcker frågor om vem som är klok, vem som är vansinnig och om vem som har makt i samhället. Den är en både tragisk och komisk satirisk berättelse om psykiatrin som vetenskap under 1800-talet, samtidigt som jämförelser kan göras med t ex maktsituationen i diktaturer världen över.


Jorge Luis Borges - Fiktioner (Argentina)

En klassisk, epokgörande modern spanskspråkigamerikansk bok. Nu för första gången på svenska i komplett skick. "Jag har mötet mellan en spegel och en encyklopedi att tacka för upptäckten av Uqbar", skriver Jorge Luis Borges om det dittills okända landet i "Tlön, Uqbar, Orbis Tertius" som ingår i hans klassiska samling Fiktioner från 1944. Med hjälp av sin litterära uppfinning, den fiktiva essän, skapar Borges en till synes oändligt utförlig text på ett par sidor bara. Borges som i svensk översättning alltid antologiserats sönder presenteras nu på svenska med en av sina originalböcker. 

5 kommentarer:

  1. Jag nöjer mig med Benjamin Button, fast jag är nyfiken på Glaskupan...

    SvaraRadera
  2. Jag har pushat för Glaskupan i min bokklubb också. Oavsett så ska jag läsa den i den här utmaningen, ska vara på väg från hovleverantören :).

    SvaraRadera
  3. Hos mig blir det nog Glaskupan!

    SvaraRadera
  4. Ska läsa Benjamin Button. Läste Glaskupan som ung och det räcker känner jag...

    SvaraRadera
  5. Coraline tyckte jag jättemycket om när jag såg den som animerad film för några år sedan. Läste boken i våras och det gillade den minst lika mycket :-)

    SvaraRadera