onsdag 22 januari 2014

En feministisk kanon

Hos Feministbiblioteket finns följande feministiska kanon. Den som läser fem böcker av klassiska kvinnor (eller samtida stora kvinnliga författare), varav minst tre kommer från den feministiska litteraturkanonen, får vara med i en utlottning av ett bokpaket som innehåller böcker av tre bra kvinnliga författare. Jag vill så klart alltid gärna vinna bokpaket, vi får se vilka böcker jag kommer att läsa. Jag har fetgrönat de jag läst sedan tidigare, men har planer på att läsa om t ex Glaskupan.

Böckerna är listade i kronologisk ordning:

500-talet f Kr Dikter och fragment – Sapfo (Grekland)
1792 Till försvar för kvinnans rättigheter – Mary Wollestonecraft (Storbritannien)
1839 Det går an – Carl Jonas Love Almqvist (Sverige)
1847 Jane Eyre – Charlotte Brontë (Storbritannien)
1856 Hertha – Fredrika Bremer (Sverige)
1869 Förtrycket av kvinnorna – John Stuart Mill (Storbritannien)
1879 Ett dockhem – Henrik Ibsen (Norge)
1885 Pengar – Victoria Benedictsson (Sverige)
1890 Den gula tapeten – Charlotte Perkins Gilman (USA)
1910 Pennskaftet – Elin Wägner (Sverige)
1916-25 Samlade dikter – Edith Södergran (Finland)
1923 Arbetsbiens kärlek – Alexandra Kollontaj (Sovjetunionen)
1929 Ett eget rum – Virginia Woolf (Storbritannien)
1930 Av samma blod – Agnes von Krusenstjerna (Sverige)
1934 Kris – Karin Boye (Sverige)
1936 Mor gifter sig– Moa Martinson (Sverige)
1945 Pippi Långstrump – Astrid Lindgren (Sverige)
1949 Det andra könet – Simone de Beauvoir (Frankrike)
1962 Den femte sanningen – Doris Lessing (Storbritannien/Rhodesia)
1963 Den feminina mystiken – Betty Friedan (USA)
1963 Glaskupan – Sylvia Plath (USA)
1969 Mörkrets vänstra hand – Ursula Le Guin (USA)
1970 Den kvinnliga eunucken – Germanine Greer (Storbritannien/Australien)
1973 Samlade dikter – Sonja Åkesson (Sverige)
1973 Fräls oss ifrån kärleken – Susanne Brøgger (Danmark)
1973 Rädd att flyga – Erica Jong (USA)
1974 Häxringarna – Kerstin Ekman (Sverige)
1975 Män kan inte våldtas – Märta Tikkanen (Finland)
1975 Älskarinnorna – Elfride Jelinek (Österrike)
1976 Det mest förbjudna – Kerstin Thorvall (Sverige)
1976 Vinterbarn – Dea Trier Mørch (Danmark)
1976 De fem härskarteknikerna – Berit Ås (Norge)
1977 Egalias döttrar – Gerd Brantenberg (Norge)
1977 Kvinnorummet – Marilyn French (USA)
1978 Århundradets kärlekssaga – Märta Tikkanen (Finland)
1982 Purpurfärgen – Alice Walker (USA)
1987 Bübins unge – Mare Kandre (Sverige)
1988 Imamens fall – Nawal el Saadawi (Egypten)
1991 Förbjuden betraktelse – Nina Bouraoui (Frankrike/Algeriet)
1992 Vilda Svanar – Jung Chang (Kina)
1993 Det kallas kärlek – Carin Holmberg (Sverige)
1994 Den mörka kontinenten – Karin Johannisson (Sverige)
1995 Diva – Monika Fagerholm (Finland)
1996 Under det rosa täcket – Nina Björk (Sverige)
1999 Min mosters migrän – Hanne-Vibeke Holst (Danmark)
1999 Ställd – Susan Faludi (USA)
2003 Lila hibiskus – Chimamanda Ngozi Adiche (Nigeria)
2006 Drömfakulteten – Sara Stridsberg (Sverige)
2007 Bitterfittan – Maria Sveland (Sverige)
2008 Utrensning – Sofi Oksanen (Finland)

Vilka har ni läst? Tips emottages tacksamt.

11 kommentarer:

 1. Kul utmaning! Jag har inte läst så många, blir nog en del att sätta upp läslistan:) De jag har läst är: Bitterfittan (gillade inte), Min mosters migrän, Under det rosa täcket, Egalias döttrar, Pippi Långstrump, och tror jag har läst Mor gifter sig när jag gick i skolan.

  SvaraRadera
 2. Under det rosa täcket är ju nästan ett måste, även om den kanske inte håller riktigt än. Men Mitt tips är Århundradets kärlekssaga. Helt underbar! Den feminina mystiken är också en viktig, men också lite smårolig bok. Den är inte så tung som man skulle kunna tro. Samma sak gäller Till försvar av kvinnans rättigheter. Och så slutligen Den gula tapeten är en novell som finns gratis att ladda ner på nätet på engelska. Rekommenderas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har redan skaffat täcketboken. Ska kolla de andra.

   Radera
 3. Jag har hittills bara läst Sapfo och Wägner. Men igår började jag kvällskursen "Genus och litteratur" och vi fick genast i uppgift att läsa "Ett eget rum" och "Darling River". Jag funderar också på att beta av "Det andra könet" i år, den har stått i min bokhylla länge nog nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är intresserad av att läsa kursen Litt vet och genus på distans (Linné). Var läser du?

   Radera
 4. Oj så många du hade läst!!
  Jag är också med i Klassiska kvinnor-utmaningen och har hittills inte kommit särskilt lång. Jag började på "Utrensning" häromkvällen och jag känner mig ganska peppad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju läst rätt många år :) Utrensning är kanonbra tycker jag, ganska otäck.

   Radera
 5. Jag hade läst några av dem. Egalias döttrar har jag just köpt - igen - eftersom mitt förra ex blev utlånat och sen aldrig kom tillbaka... Den är ingen litterär höjdare vill jag minnas (det är 30 år sen kjag läste den) men idén och genomförandet är extremt häftigt! Sen gillade jag både "Under det Rosa täcket" och "Min mosters migrän". Och förstås "Rädd att flyga", men då var jag ung och det var nog mest sexet i den som lockade. Mer allvarligt kanske Purpurfärgen är, väldigt gripande vill jag minnas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste rädd att flyga för bara ett par år sedan och var inte imponerad. Den hade inte åldrats så väl. Läste och gillade verkligen Egalias döttrar för många år sedan, undrar hur den stått sig. Det verkar ha varit en attraktiv bok i alla fall, jag fick inte heller tillbaks mitt utlånade ex.

   Radera
 6. Doris Lessings "femte sanningen" är väl värd besväret, även om den är lång och knepig att navigera i pga de fem parallellberättelserna. Men späckfull av smarta citat och intressanta tankar, jag som aldrig skriver i böcker var nära att rycka åt mig överstrykningspennan mest hela tiden.
  Krusenstjernas "VonPahlen-serie" är ojämn men lättläst, en slags chicklitt från trettiotalet men som överraskande slutar med en polyamorös regnbågsfamilj!
  Jag minns "Hertha" som väldigt bra men att "Ställd" mest kändes som att läsaren blir skriven på näsan.
  "Kris" har en bisarr inledning men sen blir den jättefin och är dessutom mycket kort så den kan man ta på en kafferast.
  Mycket nöje i läsningen!

  SvaraRadera