fredag 31 januari 2014

Xin Nian Kuai Le

Xin Nian Kuai Le betyder (förhoppningsvis) Gott Nytt (Kinesiskt) År. Det är alltid lite svårt att tyda transkriberingen och lite oroligt att man skriver något helt tokigt. I vilket fall går vi idag in i Hästens år, ett år som verkar vara bra på många sätt.

För att fira passar jag på att tipsa om ett par böcker med kinesisk anknytning. Kina berättar: Solskenet i munnen är en fantastiskt varierad novellsamling med noveller av tio olika författare. Novellerna speglar dagens aktuella litteratur i Kina, alla författarna är födda strax före eller under kulturrevolutionen. Flera av novellerna speglar unga flickor och kvinnors situation i Kina, dessa är min favoriter.

I bilderboken Jordbarn, himmelsbarn får vi lära känna en liten flicka som älskar det mesta här i livet. I början av boken berättar flickan om sin kärlek till solen, månen och stjärnorna, i slutet har turen kommit till jorden, pappa och mamma. Varje uppslag innehåller en kort, vacker, poetisk text och den mest fantastiska illustration man kan föreställa sig. Bilderna föreställer kinesiska tecken, de är rikt smyckade och väcker både barnets och den vuxnes lust att läsa mer.

4 kommentarer:

 1. Här kommer länken till min sista etapp på Jorden runt
  http://frejareddevil.wordpress.com/2014/01/31/fredag-med-manniskoskapelser-och-det-sallsamma-fallet-benjamin-button-jorden-runt-malgang/

  Det har varit kanonkul att vara med, hoppas du orkar fixa något mer liknande. Och kinesiska böcker skulle nog vända upp och ner på mig lika mycket som "Ännu talar träden" gjorde den här vändan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillat att vara med, det blir säkert någon ny utmaning framöver.

   Radera
 2. Vilken fin bilderbok!
  Ska kolla närmare på den. Vad tänker du om läsåldern för den? Tror du att den är kul för tjejer >7 år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Innehållsmässigt passar den bättre för yngre barn, men om man är intresserad av kinesiska tecken kan den även läsas av äldre.

   Radera