torsdag 16 januari 2014

En mörk strimma av ljus

En mörk strimma av ljus av Samar Yazbek, utgiven av Ordfront 2013, översättning av Marie Anell

Hanan vaknar ur en underlig dröm en natt och under den påföljande kringvandringen i huset ser hon en strimma av ljus under makens sovrumsdörr. Då hon öppnar dörren upptäcker hon maken och tjänsteflickan Alya i sängen. Ursinning kastar Hanan ut Alya ur huset. Omedelbart drabbas hon dock av ånger och längtan. Under många år har Hanan och Alya haft en kärleksrelation, Alya var bara en ung flicka när Hanan invigde henne i den kvinnliga kärlekens sinnlighet. Medan Alya vandrar längs vägen tillbaks till ett liv i fattigdom och förnedring drabbas Hanan av svåra kval. Minnena av det förflutna översköljer de båda kvinnorna.

Berättelsen är uppbyggd kring en fatal incident och läsaren får därefter ta del av alla händelser som ledde fram till denna. Detta sätt att berätta gör att skeendena framstår som oundvikliga. De båda kvinnornas perspektiv berättas omväxlande och de ger en bild av ett land som präglas av obarmhärtigt förtryck. Den som blir förtryckt förtrycker i sin tur, offret blir förövare, förövaren har varit offer.

En mörk strimma av ljus innehåller smärtsamt nakna skildringar av vedervärdiga övergrepp, av ett sexualiserat våld där både förövare och offer i grunden är offer för ett förtryckande system. Alla relationer definieras av kön och makt. Männen har makt över kvinnorna, pojkarna har makt över flickorna, de vuxna har makt över barnen, de rika har makt över tjänarna. Även i kärleksrelationerna mellan kvinnorna har makten en framträdande roll; någon förför, någon blir förförd.

Språket vibrerar av våldsam lusta, varvat med den djupaste förnedring och bottenlös längtan efter verklig närhet. I texten finns drömlika, sensuella inslag som förför den mest luttrade läsare bara för att strax därefter drämma till med en rå, naken skildring av vardagens våldtäkter. Bildspråket är slösande rikt och fyllt med poetiska omkväden. Som läsare blir man matt. Och mycket berörd.

Andra som läst och tyckt till: Litteraturmagazinet, Bloggbohemen, GP.

5 kommentarer:

 1. Tyckte oerhört mycket om denna bok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är den en pärla - om än med otäckt innehåll.

   Radera
 2. Hörde henne på bokmässan också - spännande kvinna! http://joanna-ochdagarnagar.blogspot.se/2013/09/mod-och-sanningslidelse-samar-yazbek.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hörde också lite på henne under ett öppet program och blev intresserad av boken. Fast jag hade helt fel föreställning om vad den skulle handla om.

   Radera