lördag 24 mars 2012

Bokbloggen Nobelprisprojektet

Självklart är det Josefin på Nobelprisprojektet som uppmärksammas lite extra i bokbloggosfären idag. Idag firar nämligen hennes blogg sin första födelsedag och dessutom följer hon sin plan och har nu läst 53 Nobelpristagare på 52 veckor. Det är väl värt en rungande GRATTIS!

Varför läser du?
Det är awesome! Kan vara både roligt, sorgligt, spännande och sjukt fint. Jag lär mig saker, blir glad, får resa gratis till miljarder ställen och lära känna människor som jag inte skulle ha träffat annars. De i böckerna alltså.

Vad skulle du ägna dig åt om du inte läste?
Klappa hästar. Eller se alla bra tv-serier. Städa min garderob?

Berätta lite om dig/din blogg. Varför bloggar du?
Jag startade bloggen för att dokumentera mitt projekt ”att läsa något av alla Nobelpristagare i litteratur, på två år”. Sedan visade det sig vara ganska beroendeframkallande, att skriva om vad jag läser och om fina grejer eller saker som händer. Jag kan gå in på Nobelprisprojektet och påminna mig om – men, vilken bra bok! Tänk! Den har jag läst! Och så fantastiskt fin balkong jag har! Fröjden!
Och om mig: bor i Umeå med make (a.k.a. resesällskapet) och äter helst glass. Jobbar med text och ser bloggeriet som ett sätt att få skriva Hur Som Helst Utan Skrivregler. Skönt.

Favoritbok?
BOK? BÖCKER! Att välja bara en skulle vara att brutalt såga de övriga vid fotknölarna. Men bland andra: Molnfri bombnatt. Emma. Mina drömmars stad. Stolthet och fördom. Imorgon när kriget kom. Glasfåglarna. Harry Potter. Tillsammans är man mindre ensam. Guldkompassen. Sågverksungen. Imperiets dotter. Osv. Osv.

Favoritförfattare?
Enligt förra frågan är det tydligen såna som skriver historiska saker, fantasysaker eller så helt enkelt Jane Austen?

Favoritkaraktär?
Ellie från John Marsdens Imorgon när kriget kom är en cool typ. Sen gillar jag även Mamma Mu. En vis ko.

Vad får dig att gilla en bok?
Jag ska vilja veta hur det går! Den ska få mig att bry mig! Så att jag gärna går upp tidigare på morgonen för att hinna läsa bara några sidor till. Eller för att jag gillar karaktärerna i den, eller för att den är berättad på ett smart sätt. Det gör inget om den har 1) humor och 2) hjältinnor.

Mest överskattade bok?
Sagan om ringen-trilogin. Snark, så tråkiga! Filmerna däremot är en fröjd. Även om den första är för lång. De är fina. Böckerna – ofina.

Vilken bok önskar du att du hade skrivit? Varför?
Paniken! Kommer inte på någon! Jag svarar: vet inte.

Den här författaren vill du ge Nobelpriset?
Svårt! Innan jag började med projektet hade jag svarat: Astrid Lindgren. Nu: vet ej. Priset delas ju ut till folk som lever. Och så ska ju pristagarna numera vara ”okända mästare” som lyfts fram. Problemet är att jag inte känner till några okända mästare. För vem ska de vara okända? Och vad avgör vem som är en mästare? Nej, jag avundas icke den där Akademien det här uppdraget…

Hur väljer du de böcker du läser?
1: De är Nobelpristagare.
2: Jag har läst något annat av författaren och gillat.
3: Läser om dem på en blogg och de verkar nice.
4: Ser dem på biblioteket och tar hem dem p.g.a. fint omslag.
5: Någon säger ”den här är sjukt bra – gå och läs!”
6: Jag hittar dem på Returbutiken för tio kronor och tycker att de verkar vara ett fynd. Det kan exempelvis vara Mannen utan öde.

Ditt bästa boktips?
Molnfri bombnatt (Vibeke Olsson) – om man vill ha lite 2:a vk-historia. Här ligger jag och blöder (Jenny Jägerfeld)– om man vill ha lite nutida ungdomar m.m. Kyoto – eller de unga älskande i den gamla kejsarstaden (Yasunari Kawabata) – om man vill ha en japansk Nobelpristagare. Främlingen (Albert Camus) – om man vill ha en Nobelpristagare som är lite mer känd. Älskarinnorna (Elfriede Jelinek) – om man vill ha en ovanlig läsupplevelse. Och Flugornas herre (William Golding) – om man vill ha en klassiker-Nobelpristagarkombo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar