torsdag 22 mars 2012

Ett arabiskt vemod

Ett arabiskt vemod av Abdellah Taïa, utgiven av Elisabeth Grate, 2012

Ett arabiskt vemod är något så ovanligt som en självbiografisk berättelse om en ung homosexuell arabisk man som söker efter kärleken. Barndomen och de äldre tonåren präglas av sexuella lekar, som tycks betyda något annat för Abdellah än för vännerna. Som tolvåring lyckas Abdellah med nöd och näppe undkomma en gruppvåldtäkt, där han stämplas som feminin. Detta kom att prägla hans självbild för resten av livet. Som ung vuxen söker Abdella efter en identitet och efter kärleken. Den kärlek han hittar är komplicerad och intensiv.

Titeln Ett arabiskt vemod fick mig att förvänta mig en långsam berättelse, stillsam så som svenskt vemod är. Men det arabiska vemodet är något helt annat. Här finns lycksalighet och djup melankoli, passionerade utspel och en mycket påtaglig, brännande smärta.

Abdellah lever ett intensivt, kringflackande liv som avspeglas i en lika intensiv, närmast febrig prosa. Författaren skriver i korta meningar, driver upp ett snabbt tempo och fångar läsaren i ett järngrepp. Man lever med Abdellah i hans svårigheter och i hans lyckorus.

Sammantaget är Ett arabiskt vemod en berättelse om längtan efter närhet och kärlek och en skildring av sökandet efter en identitet. Naket och ärligt, mycket läsvärt.

Andra som läst och recenserat är Kulturdelen, Bokmania.

3 kommentarer:

  1. Hej! Gillar din blogg mycket och vill passa på att länka till min och några vänners gemensamma bokklubbsida:

    http://binorebookclub.blogspot.se/

    Kika gärna in!

    SvaraRadera
  2. Är för övrigt intresserad av att läsa denna bok, vet du om den finns på engelska?

    SvaraRadera