måndag 26 mars 2012

Tematrio - Kvartalets bästa

Jag har läst en hel del bra böcker under det första kvartalet av 2012 och jag funderar nu över vilka jag ska ha med på årets topplista. Har ni läst något bra? Vilka är de tre bästa böckerna ni läst under 2012?


1. Quinnan och Dr Dreuf av Mare Kandre. Den kände kvinnoanalytikern Dr Dreuf på Skoptofiligatan tar emot kvinnor på löpande band. De analyseras och bedöms snabbt som varande hysterikor. En dag dyker själva urkvinnan upp på mottagningen och börjar berätta om kvinnans livsvillkor under århundraden av förtryck och lidande. Här finns allt kvinnohat sedan urminnes tider samlat i en text som präglas av lättflyktiga associationer, underfundiga formuleringar, ett egensinnigt uttryckssätt, en helt unik genialisk formuleringskonst och ett rasande tempo.

2. Hundra år av ensamhet av Gabriel García Márquez är en släktkrönika som utspelar sig i  den lilla byn Macondo, en isolerad by i Colombias träskmark. Här får vi följa familjen Buendías liv och leverne under hundra år, hundra år som präglas av ensamhet och utanförskap. Det är blandningen av realism och magi som gör Hundra år av ensamhet till en stor läsupplevelse. Berättelsen kryddas med spöken, flygande mattor och odödlighet. Tiden tycks stå still i Macondo och människorna tycks mer vara förlängningar av varandra än unika identiteter. Realistisk är dock den del av berättelsen som handlar om hur det allsmäktiga banankompaniet tar över allt i byn och lämnar den skövlad.
 
3. Agaat av Marlene van Niekerk handlar om den vita lantbrukarhustrun Milla och den svarta tjänstekvinnan Agaat. Romanen gestaltar den sydafrikanska historien utifrån en kvinnligt perspektiv i en tid då allt förändras. Vi får lära känna Milla och Agaat i det tidiga 60-talets apartheid och får därefter följa deras historia fram till romenens nutid 1996 då Milla är helt förlamad och totalt beroende av Agaat. Fängslande berättelse, lagom utmanande berättarteknik och ett suveränt, knappt språk. (Repris från förra veckans Tematrio, den här boken kommer att dyka upp ofta.)


Instruktioner

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

16 kommentarer:

 1. Agaat vill jag verkligen läsa. Alla verkar älska den! Min trio ser ut så här: http://bohemianrhapsody.blogg.se/2012/march/tematrio-kvartalets-basta.html

  SvaraRadera
 2. Mina tre bästa det här kvartalet hittar man här.

  SvaraRadera
 3. Min trio hittar ni här:

  http://bokmamma.blogspot.se/2012/03/tematrio-kvartalets-basta.html

  SvaraRadera
 4. Jag har skrivit mina tre bästa. Här hittar du mina förslag.hittillshttp://minbokvarld.blogspot.se/2012/03/kvartalets-basta.html

  SvaraRadera
 5. Lockande böcker alla tre! Här är mina tre hittills bästa:

  http://elilaserochskriver.wordpress.com/2012/03/26/bast-hittills/

  SvaraRadera
 6. Här kommer min trio:
  http://joanna-ochdagarnagar.blogspot.se/2012/03/trio-for-det-forsta-kvartalet.html

  SvaraRadera
 7. Här är min trio för veckan:
  http://poplitt.wordpress.com/2012/03/26/tematrio-kvartalets-basta/

  SvaraRadera
 8. Här är mina tips :).

  http://attlasaenbok.blogspot.se/2012/03/tematrio-kvartalets-basta.html

  SvaraRadera
 9. Agaat verkar vara något speciellt!
  Här kommer mina bästa:
  http://lottensbokblogg.wordpress.com/2012/03/26/tematrio-kvartalets-basta-bocker/

  SvaraRadera
 10. Här är min topp tre.

  http://bokfroken.blogspot.se/2012/03/tematrio-kvartalets-basta.html

  SvaraRadera
 11. Jag gör inget separat inlägg eftersom mina topp-tre inte är så överraskande - "Cirkeln" av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren, "Nattfåk" av Johan Theorin och sedan "Darling River" av Sara Stridsberg. I februari klarade jag av två böcker med näppe, därav blev det inga direkta överraskningar i tematrion. (och jag vill inte tjata sönder "Cirkeln" eller Johan Theorin).

  SvaraRadera
 12. Här kommer min trio denna vecka :D

  http://nilmasbokhylla.wordpress.com/2012/03/27/tematrio-kvartalets-basta/

  SvaraRadera
 13. Till helgen kommer mitt bidrag!

  SvaraRadera
 14. Här är mina tre bästa böcker!! :)

  http://elinasbokliv.blogspot.se/2012/03/lite-efter.html

  SvaraRadera