lördag 17 mars 2012

Bokbloggen Ingrids boktankar

Ingrid är en av mina inspirationskällor på nätet, hos henne kan hitta tips på författare man aldrig hört talas om. Hos Ingrid hittade jag t ex ett inlägg om Irmgard Keun och läste därefter med stort nöje Konstsilkesflickan. Kika in hos Ingrid och uppräck att litteraturen innehåller så mycket mer än det som finns på de samtida Topplistorna.

Varför läser du?
Jag läser för att lära, underhållas och inspireras - för att få vidgade vyer och för att möta andra(s) drömmar och verkligheter.

Vad skulle du ägna dig åt om du inte läste?
Hemska tanke! Jag passar på den frågan. (Och jo, jag har andra intressen än läsning men inte vill jag vara utan böckerna.....)

Berätta lite om dig/din blogg. Varför bloggar du?
Jag har bloggat i cirka tre år nu och inte hade jag planerat att det skulle bli så - men så länge det känns roligt kommer jag att fortsätta. Jag skriver helst om lite äldre litteratur, det som är bortglömt. (Det finns massvis att leta upp). Om jag kan bidra till att en borglömd bok/författare blir läst igen (om så bara av en enda person utom mig själv) blir jag väldigt glad.

Favoritbok?
Om jag måste välja blir det Vilhelm Mobergs utvandrarepos. Jag har läst och läst om - och det kommer jag väl att fortsätta med så länge jag lever....

Favoritförfattare?
Det var en svår fråga men när jag var ung och bodde i kappsäck följde Thomas Hardys böcker med mig precis överallt - så jag väljer honom. Hans romaner har jag gråtit floder till... och flera av dem har visats i serieform på TV (även svensk TV). Jude the Obscure är en favorit och också The Mayor of Casterbridge.

Favoritkaraktär?
Jag är väldigt förtjust i Pierre Bezukov i Krig och Fred - jag tycker mycket om hans humanistiska synsätt och hans sökande efter livets mening.

Vad får dig att gilla en bok?
Jag tycker om en god berättelse - den episka stilen är väl den jag gillar bäst.

Mest överskattade bok?
Det är omöjligt att välja en enda - det finns massor av överskattade böcker. Jag är själv mycket misstänksam mot allt som haussas upp på de svenska dagstidningarnas kultursidor....

Vilken bok önskar du att du hade skrivit? Varför?
Jag hade väldigt gärna velat skriva en bok som Utvandrarna av Vilhelm Moberg- jag har gott om material från min egen släkt som utvandrade från både Sverige och Danmark i stora skaror under 1800-talet- där finns det många människoöden att skildra....

Den här författaren vill du ge Nobelpriset?
Adam Zagajewski. Absolut. Hans dikter är inte av denna världen.....

Hur väljer du de böcker du läser?
På ett något tillkrånglat sätt, tror jag, men jag gillar att leta och rota bland titlar och författare. Jag tror att man måste göra sig lite besvär för att hitta de verkliga godbitarna - de finns ofta på antikvariat och biblioteksmagasin. I essäsamlingar hittar man mycket och får inspiration till nya läsäventyr - mina gamla BLM har varit till stor nytta och även "All världens berättare" - på 'siter' som "Neglected books" finns också en hel del att botanisera bland. Jag prenumererar på TLS (Times Literary Supplement) och läser de tyska tidningarnas bokrecensioner på Perlentaucher. Ja, och så läser jag ju (sist men inte minst) många fina bloggar, givetvis.

Ditt bästa boktips?
Just idag skulle jag säga någon novellsamling av Joseph Roth eller hans roman Radetzkymarschen men Richard Yates romaner (som kommer ut den ena efter den andra i svensk översättning nu) är också favoriter.

6 kommentarer:

 1. Ingrid är en fantastiskt inspirerande bloggerska. Otroligt engagemang!

  SvaraRadera
 2. Kära Lyran, tack för dina vänliga ord. Jag blev så glad- och tack Metta!

  SvaraRadera
 3. Ingrid är en av mina absoluta favoritbloggarkollegor.

  SvaraRadera
 4. Alltid lika spännande att läsa Ingrids tips, tack för en intressant intervju, Lyran!

  SvaraRadera
 5. Roligt att se att fler hittat till Ingrid och hennes fina, unika tips.

  SvaraRadera