torsdag 15 mars 2012

I min bokylla - A

Jag hittade en ny rolig utmaning hos Anna och nu har jag lyckats spåra ursprunget till Louise på Boken är tankens barn (fin titel på en blogg!). Utmaningen går gelt enkelt ut på att presentera böcker ut den egna bokhyllan utifrån titelns begynnelsebokstav. Jätterolig idé, det här ska jag också hänga på. Här kommer således A.

Allt går sönder av Chinua Achebe är den bok man ska välja om man av någon anledning bara tänker läsa en enda bok skriven av en afrikansk författare. Det här är en intressant och mycket nyanserad skildring av konflikten mellan det "traditionella" Afrika och kolonisatörerna.

Andarnas hus av Isabel Allende är en av mina älsklingsböcker. Författaren blandar realism och magi till en härlig latinamerikansk skröna, som utspelar sig mot bakgrund av landets våldsamma politiska situation. Här finns en lockande blandning av realism och magi, fantasirik berättarglädje och fängslande personporträtt.

Alias Grace av Margaret Atwwod är hittills min favoritbok av denna Nobeltippade författre. Handlingen utspelar sig i mitten av 1800-talet. Den unga pigan Grace Marks döms till fängelse för medhjälp till ett dubbelmord. Efter 30 år benådas hon, men var hon skyldig eller ej? Spännande och tvetydig.

Agnes Cecilia av Maria Gripe läste jag först i vuxen ålder och jag imponerades av författarens förmåga att förstå och gestalta barndomens psykologiska mekanismer. Agnes Cecilia är en oerhört inkännande berättelse om en ung flickas sorg, en härlig blandning av realism och magi.

Anna Karenina av Lev Tolstoj är min akilleshäl. Jag har läst drygt 200 sidor, men orkar inte hålla denna tunga bok i handen. Jag har hemska planer på att stympa boken för att ta mig vidare...

5 kommentarer:

 1. Härlig blandning. Har bara läst två av dem, Agnes Cecilia och din Nemesis; Anna Karenina. Ett tag slukade jag böcker av Tolstoj :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Suck, ja verkligen min Nemesis. Men jag tar den nog till slut.

   Radera
 2. Kul att du också har börjat med Bokhyllan A-Ö! Själv är jag bara på A ännu, men jag har fått ihop det till 21 böcker som börjar på A. Hade också Agnes Cecilia i min bokhylla och jag älskar den! :)

  SvaraRadera
 3. Kul det ska bli att kika i din hylla!

  SvaraRadera
 4. Sakta men säkert, det kommer fler bokstäver.

  SvaraRadera