tisdag 13 mars 2012

Hej litteraturvetare!

Jag funderar på om jag ska bli en av er. För den del, hur många poäng måste man egentligen ha för att vara en vetare? Jag har ju nu läst en 7½ poängs kurs om Nobellitteratur och är lite sugen på att läsa mer. Fast vi får väl se om jag blir godkänd först... Eftersom jag jobbar kan jag inte plugga på mer än halvfart och det får bli på distans. Spelar det stor roll var man läser litteraturvetenskap? Vilka olika "profiler" har de olika universiteten? Jag har hittat en kurs i Umeå som jag undrar vad ni tycker om? Här finns en kurs i Göteborg, den verkar mer intressant, men kanske inte finns nästa höst. Hjälp mig med lite råd, tack!

15 kommentarer:

 1. Jag älskar att leka studievägledare så jag passar gärna på här ;)! Har själv läst grundkurs + fortsättningskurs (40p gamla poängsystemet) och visst kan jag väl kalla mig själv littvetare (?), även om man kanske "bör" ha läst minst kandidatkurs...? Själv läste jag i Linköping, helt OK, men där är det ett litet ämne på en stor institution. Och finns inte på distans. Tror inte det spelar så stor roll VAR du läser, Umeå el Göteborg. Om jag idag skulle välja en campus-kurs på helfart skulle jag helst välja en högskola/uni där man kan se att det finns resurser i form av undervisningstimmar, lärare och forskning. Distans är ju lite anders. Men kolla på delkurserna, om du har nån självklar favorit där! Det är mycket värt att få grotta ner sig ett favvo-område under några veckor :)! Lycka till!(Funderar själv då och då på att ta C-kursen på distans!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips och råd. Om du väntar lite på mig kanske vi kan ta C-kursen tillsammans :-)

   Radera
 2. Hej

  Jag har läst på distans lite här och där. Bland annat Uppsala och Linnéuniversitetet och det handlar mycket om vilka lärarna är. Har börjat men slutat på historiedistans i Umeå för det var ingen bra undervisning på just den institutionen.

  Jag tror att det är dels det som är viktigt, dels att man hittar rätt kurser. Båda kurserna ser ut som grundkursen brukar göra med fokus på litteraturen i kronologisk ordning. Det finns flera högskolor, Mittuniversitetet och Högskolan i Dalarna, har också grundkursen på distans halvfart om jag minns rätt. Det kan vara en fördel att jämföra lite. Var fokus ligger beror på undervisande lärares forskningsområden. Jag tror att det på Linné det går att läsa mycket om barn och ungdomslitteratur på grundnivå, på distans.

  Babbel, babbel men distansutbildning är så svårt när det kommer till att välja rätt. Jag har 80 gamla hp i litteratur nästan en c-uppsats. Litteraturvetare är nog mer ett tillstånd när man fått sin första poäng.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På Linné fanns det verkligen många roliga kurser! Nu börjar jag vackla i mitt beslut att söka en A-kurs. Hoppas jag kan få citera din avslutning när jag får min första poäng :-)

   Radera
 3. Jag har läst grundkursen i litteraturvetenskap via Högskolan Dalarna på distans. Tyckte det fungerade helt okej, lärarna var ganska bra. Dessvärre verkar det som om distansen har väldigt lite resurser, men det är nog så överallt.

  Fördelen med distans är att man kan välja själv hur mycket energi man kan vill lägga ner också, och framförallt när man vill göra det. Nu när jag läser "på plats" kan jag sakna den flexibiliteten lite.

  Jag hoppas att du söker, litteraturvetenskap är fantastiskt roligt! Lycka till!

  SvaraRadera
 4. Jag har läst distanskurser i litteraturvetenskap i Skövde, Jönköping, Malmö och på Linné och upplevde Linné som proffsigast. Gillade verkligen att läsa barn- och ungdomslitt på Linné.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj så mycket intressant det finns på Linné, här ska jag kolla mer.

   Radera
 5. Har du kollat sommarkurserna? Den här t.ex. http://lnu.se/utbildning/kurser/1LI104#semester_20123

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den tar vi nästa år när Nawal eller Assia vunnit :-)

   Radera
 6. Jag tror att man bör ha en fil kand minst för att få kalla sig litteraturvetare och det är ju inte riktigt ett tillstånd som någon skrev ovan, utan precis som när man är utbildad sjuksköterska så kan man kalla sig litteraturvetare vid en viss utbildningsnivå. :) petigt kanske men man vill ju lyfta fram sina kunskaper. ;) rekommenderar dig varmt att plugga litteraturvetenskap, det är UNDERBART.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men hur stor del av fil kand-examen bör vara litteraturvetenskap? Fil kand är väl 180 poäng med nya systemet? Bör man ha gjort kandidatuppsatsen (= C-uppsats, tror jag) i litt vet?

   Det är dock lite skillnad om du är utbildad sjuksköterska eftersom det är en legitimationsgrundande utbildning och i och med detta en skyddad yrkestitel.

   Litteraturvetare borde lobba för en legitimation :-)

   Radera
 7. Jag läser just nu barn- och ungdomslitt vid Linné och älskar det!

  SvaraRadera
 8. Jag läste runt 200 poäng litteraturvetenskap på Linne när det fortfarande hette Växjö universitet och då var det hur bra som helst! Bra lärare, bra kurser och bra resurser. Jag vet inte hur det är nu när det slagits ihop med Kalmar men av kommentarerna att döma verkar det fortfarande vara bra! Då bodde jag i Växjö och har alltså aldrig läst där på distans men jag antar att det också är bra. Det enda jag kan tänka mig är lite synd med att läsa på distans är att de har ett riktigt, riktigt bra bibliotek med väldigt mycket böcker om littvet. Eller hade åtminstone när jag läste där.
  För övrigt är det urkul att läsa littvet :)

  SvaraRadera