lördag 7 januari 2012

Bokbloggaren LottenLottens Bokblogg finns en härlig blandning av inspirerande recensioner och berättelser om högläsning av Harry Potter för barnen. Och när Lotten inte läser skapar hon urläckra smycken!

Varför läser du?
Jag läser för att det är en sån häftig upplevelse. Man får tillgång till andra människors fantasi och det tar en på vägar man aldrig skulle ha tagit annars. Jag började läsa när jag var ca 5 år och sen dess har jag alltid läst. Kommer från en bokälskande familj och mina föräldrar hade väldigt mycket med att göra att jag fastnade i böckernas värld.

Vad skulle du ägna dig åt om du inte läste?
När jag inte läser så håller jag mycket på med hantverk, t.ex. pärlar och det skulle jag nog göra mer av. Förmodligen skulle jag se mera film också, det är ju också fantasiberikande.

Berätta lite om dig/din blogg. Varför bloggar du?
Jag startade bloggen i början av 2010. Innan dess hade jag bloggat lite men inte riktigt hittat formen, eftersom jag tyckte det var svårt att skriva bra samtidigt som jag inte ville utelämna familjen och vänner i bloggen. De som har levande bloggar har ofta ett tema och bloggar om sina intressen. Genom min blogg har jag hittat en många andra bokbloggar och det ger mig en massa!

Favoritbok?
Jag läser aldrig om en bok, så mina favoritböcker har varierat. Några av mina största läsupplevelser under årens lopp har varit Gunnar Staalesens triologi om Bergen och Sigrid Undsets Kristin Lavransdotter. Under 2011 var det Nu vill jag sjunga dig milda sånger av Linda Olsson som var favoriten.

Favoritförfattare?
Mina favoritförfattare varierar med åren och tycke/smak. Under 2011 blev det Linda Olsson. I deckargenren är det just nu Kathy Reichs och Peter Robinson (undantaget hans senaste!). Problemet med att ha favoritförattare är för mig att jag ofta gillar ett par böcker av en författare, men skriver de många böcker finns alltid några svaga kort.

Favoritkaraktär?
Det var nog den svåraste frågan. Kristin Lavransdotter är en intressant karaktär. Under 2011 kanske det var de starka kvinnorna i Bastarden från Istanbul som gjorde störst intryck.

Vad får dig att gilla en bok?
Det beror lite på genren. En bra deckare ska inte avslöja gåtans lösning på sista sidan, det ska finnas flera trådar som håller spänningen uppe. Annars är det språket. Ett vackert språk, som talar direkt till mig faller jag omedelbart för. Jag vill att språket ska dra mig in och fascinera.

Mest överskattade bok?
Svår fråga. En som dyker upp i huvudet är da Vinci koden av Dan Brown. Underhållande var den, men också överreklamerad.

Vilken bok önskar du att du hade skrivit? Varför?
Tja, det får väl bli Harry Potter. Tänkt att så skickligt kunna trollbinda barn och vuxna!

Den här författaren vill du ge Nobelpriset?
Åh det finns många men huvudet är tomt... Sven Delblanc hade jag gärna sett att han fått.

Hur väljer du de böcker du läser?
Ofta genom tips från vänner. Under 2011 så fick jag också en massa bra tips på bokbloggar. Att strosa i en bra bokhandel och läsa på baksidorna på böckerna är också inspirerande.

Ditt bästa boktips?
På svenska: Nu vill jag sjunga dig milda sånger av Linda Olsson (den är skriven på engelska men skickligt översatt). På norska: triologin av Gunnar Staalesen som inte är översatt till svenska. På engelska: Snow falling on cedars av David Guterson.

5 kommentarer:

 1. Tack för tips på en ny blogg! Eller ny för mig i alla fall.

  Anna

  SvaraRadera
 2. Lyran: Det här tycker jag är ett väldigt fint initiativ- och det är roligt att få tips om andra bokbloggar! Bra med intervjufrågorna!

  SvaraRadera
 3. Sven Delblanc hör man inte talas om mycket nuförtiden. Jag läste litteraturvet. i Uppsala -75 och han var då lärare där och mycket bra sådan. Han höll ett föredrag om Fröding i 4 tim och man märkte inte hur tiden gick. Han var otrolig.

  SvaraRadera
 4. Tack för att du presenterade mig:-) Kommer att följa dina presentationer under året tänker jag mig!
  Och Sam - som fd Uppsalabo och med humanistföräldrar kom Delblanc som en självklar del av min bokuppfostran. Tack och lov!

  SvaraRadera
 5. Delblanc har jag ju liksom glömt, tack för påminnelsen. Och tack för att du ville vara med Lotten.

  SvaraRadera