onsdag 18 januari 2012

Sex

Sex av Sara Villius, Utgiven av Norstedts, 2008

Den 11-åriga flickan Myra har sommarlov och hon ska snart åka på läger och vara borta i flera veckor. Under tiden ska hennes ensamstående mamma på kurs. Men, Myra vill egentligen inte åka på läger, hon känner sig ofta annorlunda och utanför. Hon längtar efter kärlek, kanske efter en pappa. På väg till bussen en dag träffar Myra en man, en vacker man som vill umgås med henne. I stället för att åka på läger följer Myra med mannen, CF, till Frankrike. Även CF längtar efter kärlek - och efter sex.  Så långt kommet i berättelsen inträffar abrupt en förändring, läsaren får nu i stället följa en vuxen kvinna som lever i ett olyckligt äktenskap, fantiserar om att ha sex med sin terapeut och låtsas vara en ung tjej på olika sexchatter. Hur berättelsen hänger ihop tänker jag inte avslöja - läs inte på bokens baksida.

De delar av boken som handlar om Myra är skrivna med barnets perspektiv och med barnets röst. Detta gör att man som läsare bävar inför det man tror oundvikligen kommer att hända. Stämningen är suggestiv, på ytan verkar allt oskyldigt, men under ytan jäser det. Myras berättelse påminner om Lolitas, det möjliga sexuella övergreppet antyds endast och fokus ligger på värmen och den oskyldiga kärleken mellan barnet och mannen.

Romanens vuxna kvinna lever ett liv i ångest och sönderfall. Hon dagdrömmer, fantiserar och agerar ut sina fantasier via sexchatter på nätet. Här är språket anpassat till kvinnans olika handlingar, vilket underlättar för läsaren att hantera romanens abrupta kast mellan olika delar.

Sammantaget är Sex en roman jag verkligen inte fullt ut begriper, men ändå uppskattar. Jag kan se poänger med att skriva så ofullbordat och fragmentariskt som författaren gör. Samtidigt tycker jag att delarna om Myra är så bra att jag gärna velat läsa en hel roman bara om denna huvudperson.

 Andra som tyckt till om romanen är La Bibliofille, Boktoka, SvD.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar