tisdag 10 januari 2012

Tredje gången gillt?

Till min stora glädje blev det idag officielllt (i alla fall mer eller mindre) att Nawal El Saadawi tilldelas årets Stig Dagerman-pris "för att hon i varje läge varit en ansvarig medborgare och kämpat för demokrati långt före den arabiska våren". Nawal El Saadawi har under lång tid kämpat på de svagas sida och hon har bland annat i skarpa ordalag belyst kvinnans situation i Egypten. I hennes roman Den stulna romanen  möter vi kvinnor i alla dess skepnader, starka, förtryckta, upproriska. Gemensamt för dem är att de existerar på männens villkor, patriarkatet styr vare sig det är den välbärgade överklassen eller de religiösa fanatikerna som har makten.

Och det går ju inte att undvika att förhoppningarna om ett Nobelpris ökar då Nawal El Saadawi nu får Dagermanpriset. Två gånger tidigare har författare erhållit de båda priserna samma år. Då gällde det Elfriede Jelinek och J-M G Le Clézio. Vågar man hoppas på tredje gången gillt?


Läs även den roliga artikeln i SvD.

4 kommentarer:

  1. Hoppas, hoppas! Nawal är en av mina husgudar, så rak och modig. Läs novellsamlingen Törst!

    SvaraRadera
  2. Jag har ju ännu inte blivit bekant med henne, men "Den stulna romanen" är med på min Kill Hyllvärmare 2012, och det känns som att det är dags att ta den på stört ju! Vad häftigt det är när böcker och författare som finns i mitt bakhuvud helt plötsligt dyker upp lite här och där i bloggosfären. Ibland funderar jag på hur man fick läsinspiration och hur man pratade om böcker innan? Jag minns faktiskt inte riktigt?

    SvaraRadera
  3. Jag vet heller inte riktigt hur jag valde böcker förr, nu är det bloggar som gäller ;-)

    SvaraRadera