fredag 20 januari 2012

Odyssevs och Penelope


Åh så roligt det är när böcker inte alls visar sig leva upp (ner?) till lågt ställda förväntningar. Strändernas svall av Eyvind Johnson skulle vara en tung, långtråkig historia, trodde jag. Men så fel jag hade! Berättelsen är skriven med ett humoristiskt, underfundigt tonfall och jag kommer på mig själv med att småle mest hela tiden. Historien om Odyssevs och Penelope är ju tämligen välkänd, det här är en skröna i klass med värmlänningars ;) Ordrik är dock texten, det gäller att dra upp tempot och inte fastna i alla beskrivningar av folks utseende etc. Jag misstänker att jag kan gissa vad som kommer att hända, både de roliga, hjältemodiga episoderna och den tragiska händelsen med de tolv tjänarinnorna som Margaret Atwood beskriver i  sin version av myten, Penelopiaden. I Strändernas svall får vi ta del av både Odysseus och Penelopes berättelser, Odysseus är trött och längtar hem, medan Penelope oförtrutet hittar på förslagna sätt att lura sina friare. Fortsättning följer.

3 kommentarer: