söndag 8 januari 2012

Tematrio - barndomsskildringar

Jag har läst en hel del mycket bra barndomsskildringar det senaste året - en del självbiografiska, en del fiktiva. Eftersom jag är intresserad av barndomen och dess påverkan på resten av livet är detta ett tema i min smak. Jag hoppas få ta del av intressanta tips från er andra. Berätta om tre läsvärda barndomsskildringar!

1. Den senaste i den långa raden av barndomsskildringar jag läst är Felicia försvann av Felicia Feldt. Felicia försvann är en självbiografisk, mycket tragisk berättelse om en barndom som präglades av alkoholmissbruk, översvallande kärleksbetygelser och lika överdrivna bestraffningar, oförutsägbarhet, otrygghet, sexuell exploatering o s v. Jag skulle vilja poängtera att den här boken är läsvärd i sig själv, inte bara för att Felicias mor är Anna Wahlgren.

2. Fjolårets allra bästa bok Korparna av Tomas Bannerhed måste såklart med i min trio. Huvudpersonen Klas växer upp i ett fattigt Småland på 70-talet. Hans liv kretsar runt faderns tilltagande galenskap och traktens fågelliv. Det som är så unikt med Korparna är författarens underbara språk. Han berättar sin historia på en glasklar, poetisk prosa, han berättar om fåglarna och naturen så att läsaren hör fågelsången, känner dofterna från myren och förnimmer fågelvingarnas flaxande. Så vackert, så smärtsamt vackert.

3. Varför kom du inte före kriget? av Lizzie Doron är en självbiografisk berättelse om Elisabet som växer upp med en ensamstående mamma i Tel Aviv.  Modern Helena överlevde förintelsen och hennes liv präglas av upplevelserna i Europa, hon lever som om tiden inte existerade.  Att växa upp med en så svårt traumatiserad mor gör livet otryggt och oförutsägbart, samtidigt som moderns kärlek och omsorg tydligt märks i hennes strävan att ge Elisabet en "vanlig" familj och ett "normalt" liv.


Kanske lite oväntat står det relativt lilla förlaget Weyler för utgivningen av alla tre romanerna, bra jobbat.

 
"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

14 kommentarer:

 1. Har skrivit om bokresan här. http://kajsastina.blogspot.com/search/label/B%C3%B6cker.

  Jag vill gärna vara med i tematrion barndomsskildringar,

  SvaraRadera
 2. Jag har inte läst någon av de böckerna faktiskt. Jag är inte så där jättemycket för biografier eller memoarer överhuvudtaget men har hittat tre fiktiva barndomsskildringar jag gillar, här:

  http://elilaserochskriver.wordpress.com/2012/01/09/tematrio-om-barndomsskildringar/

  SvaraRadera
 3. Vad kul! Här kommer mitt bidrag: http://bokmilaskogen.wordpress.com/2012/01/09/de-basta-barndomsskildringarna/

  SvaraRadera
 4. Åhå, Korparna skulle ju jag välja! Nu kommer min trio imorgon med tre afrikanska flickor!

  SvaraRadera
 5. Jag har lagt upp mina! :-)
  www.varldenenligtevalinn.blogspot.com

  SvaraRadera
 6. Du väljer alltid intressanta tematrio-teman. Barndomsskildringar tycker jag (nästan) alltid är spännande att läsa. Nu har jag skrivit mina tre även om jag hade kunnat skriva tio till:)

  SvaraRadera
 7. Trio var det här:
  http://joanna-ochdagarnagar.blogspot.com/2012/01/tematrio-barndomsskildringar.html

  SvaraRadera
 8. Svår fråga http://bokslut.blogspot.com/2012/01/tematrio-barndomsskildringar.html

  SvaraRadera
 9. En av mina favoritgenres. :)

  SvaraRadera
 10. Här kommer vårt bidrag: http://beasbokhylla.blogg.se/2012/january/bea-tematrio-barndomsskildringar.html

  SvaraRadera
 11. Okej, den här var ganska svårt, men det blev tillslut tre böcker som jag verkligen gillar!

  http://saraotto.se/blog/tematrio-barndomsskildringar/

  SvaraRadera