torsdag 12 januari 2012

Just så-historier

Just så-historier av Rudyard Kipling, Utgiven av Brombergs, 2008

Mamma, varför är solen varm, varför har ormar inga ben, varför flyttar fåglarna till Afrika på vintern, och så vidare, är typiska frågor jag kan få av husets 6-åring. Ofta kan jag ju inte svara på hennes frågor, ibland säger jag att jag inte vet, ibland googlar vi tillsammans. Men ibland kan man ju helt enkelt läsa en bok för att få svar på sina frågor. Dottern är förvisso ännu något ung för just denna version av Kiplings fantasifulla frågor och svar, men vi har faktiskt tillsammans läst bilderboken Hur dromdaren fick sin puckel.

Just så-historier innehåller 12 av Kiplings underhållande berättelser, t ex historien om hur elefanten fick sin snabel. Den här berättelsen handlar om en liten elefant som har kort nos, precis som alla de andra elefanterna. Den lilla elefanten är mycket frågvis, bland annat är han nyfiken på vad krokodiler äter till middag. Trots att han får smäll av alla han frågar, kan han inte sluta och till slut lyckas han fråga krokodilen själv. Nu ser det ut som om historien kommer att ta en ände med förskräckelse för krokodilen hugger tag i elefantens nos och börjar dra. Men den lilla elefanten lyckas kämpa emot och får till slut hjälp att ta sig loss. Då har snabeln blivit lång och därmed perfekt att använda för att smälla till alla som tidigare slagit den lilla elefanten.

Vad är då sensmoralen i denna historia? Ja, det har jag ingen aning om och så verkar det vara med de flesta av Kiplings historier. Kanske handlade hans skrivande mer om att roa än att undervisa?

En annan av mina favorithistorier är den om hur alfabetet skapades. Den här fina berättelsen handlar om hur en pappa och hans dotter kommer på ett sätt att kunna kommunicera med varandra genom att rista in meddelanden. Således ser bokstaven A ut som en förenklad bild av er karp som gapar, S-ljudet låter och ser ut som en slingrande orm och O ser ut som ett ägg. Självklart, eller hus?

Texten i Just så-historier är fylld av rim och ramsor, alliterationer, påhittade ord och ren och skär ordglädje. Dessutom finns här även Kiplings illustrationer och bildtexter.

Sammanfattningsvis är Just så-historier en fantasifull bok som kan få den mest inbitne realist att fundera lite till över hur världen egentligen hänger ihop.

3 kommentarer:

 1. Berättelsen om hur elefanten fick sin snabel var en av min barndoms favoriter. Den kunde man läsa i bland annat "Min skattkammare" på den tiden.... Så fint att Just-så-historierna" kommit ut igen!!

  SvaraRadera
 2. Jag har också en vag känsla av att jag läst om elefanten som liten :-)

  SvaraRadera
 3. Åh, jag älskade "Just-så-berättelser" som barn!
  Min farfar berättade gärna sådana historier, och vi hade lika roligt båda två :)
  Kul att de kommit ut i en ny volym!

  SvaraRadera