söndag 1 januari 2012

Årsstatistik 2011

Jag har inte lyckats föra vare sig månads- eller kvartalsstatistik under 2011, det måste kanske bli ett nyårslöfte om bot och bättring. Men lite årsstatistik ska jag i alla fall försöka knåpa ihop. Under det gångna året har jag läst 85 böcker. Det är tjugo färre än i fjol. vilket framför allt kan förklarars av läströtthet under sommaren. Under de tre sommarmånaderna läste jag bara nio böcker, jag spelade desto mer Sims...

Fördelningen mellan manliga och kvinnliga författare är relativt jämn, med en liten övervikt för männen - 51%.

Andelen svensk litteratur har ökat igen och det markant, från 16% i fjol till nära 30% i år.  Jag har läst många fantastiskt bra svenska böcker under året och vill särskilt nämna Korparna av Tomas Bannerhed, Och allt skall vara kärlek av Kristian Lundberg, En dåre fri av Beate Grimsrud och Mot ljuset av Elin Boardy.

Andelen klassiker/moderna klassiker har sjunkit drastiskt, bland de lästa författarna kan nämnas Kipling, Goethe och Stig Dagerman.

En del barn/ungdomsböcker har jag läst under året, bland annat Godnatt Mister Tom, Pappa Långben, Agnes Cecilia och Cirkeln. Jag blev positivt överraskad av Maria Gripes trovärdiga psykologiska skildring och jag tyckte även mycket om magin i Cirkeln.

På Nobelpristagarfronten framskrider läsningen långsamt. I år har jag endast läst sju romaner av sju olika författare samt några enstaka noveller av ytterligare några författare. Min nya favorit bland pristagarna är Elfriede Jelinek, hennes Älskarinnorna var en av de bästa böckerna under året.

Jag har under 2011 försökt vidga läsandet genom att läsa lite lyrik, lite serier och lite skräck. Tranströmer fick ju som bekant Nobelpriset i år och jag är mycket förtjust i en del av hans dikter. När det gäller serier har jag förälskat mig i Liv Strömquists underbara, bitska satir. Jag har t o m läst en bok om vampyrer under året och tycker faktiskt att Låt den rätte komma in helt klart är läsvärd.

Jag har också försökt "lura" mig själv att komma över motståndet att läsa på andra språk än svenska genom att läsa den serieberättelsen The Night Bookmobile av Audrey Niffenegger på engelska. Språkproblemen var överkomliga, tyvärr gillade jag inte boken. När det gäller Knausgård vill jag verkligen rekommendera att man försöker läsa på norska. Böckerna är skrivna på bokmål, vilket de flesta svenskar tycker är lättare att läsa än nynorsk och böckerna är helt klart bättre på originalspråket.

Under året har jag som vanligt försökt läsa böcker från olika delar av världen.


15% av årets böcker är skrivna av författare från Korea, Japan, Israel, Indien, Vietnam, Syrien, Sri Lanka, Iran, Pakistan. Bland mina favoriter här vill jag nämna Den ovillige fundamentalisten av Mohsin Hamid, Anils skugga av Michael Ondaatje, Varför kom du inte före kriget? av Lizzie Doron och Ru av Kim Thúy.

8% av böckerna är skrivna av nordamerikanska författare, här hittade jag en ny favoritförfattare - Nicole Krauss. Av denna författare läste jag under året både Det stora huset och Kärlekens historia.

6% av böckerna skrevs av författare från Etiopien, Nigeria, Algeriet, Egypten, Sudan. En av de vackraste böcker jag läst under året är Gömslet av Miral al-Tahawi.

Drygt 2% av årets böcker är skriven av en författare från Sydamerika/Västindien. Här vill jag framför allt inte rekommendera Den stygga flickans rackartyg av Mario Vargas Llosa - fy så illa jag tyckte om denna bok.

Från Australien/Oceanien läste jag en enda bok, vilket motsvarar lite drygt 1% av de lästa böckermna. Peter Careys Oscar & Lucinda är en mycket speciell, läsvärd roman.

Av årets lästa böcker är således 30% svenska, 38% europeiska och 32% icke-europeiska. Även i år kommer de europeiska böckerna från många olika länder.Storbritannien är, även i år, det land jag läst flest böcker från, förutom Sverige. Bland de brittiska romanerna finns klassiska författare som Jane Austen och Kipling och samtida författare som Ian McEwan.

Temat på Bokmässan 2011 var tyskspråkig litteratur och jag läste under året en hel del av tyska, schweiziska och österrikiska författare. Några av favoriterna är Elfriede Jelinek, Peter Stamm och Jenny Erpenbeck.

Franskspråkiga författare tilltalar mig ofta, årets favorit är vackra romanen Gilles kvinna av Madeleine Bourdouxhe.

De lästa nordiska böckerna är få och består av en isländsk deckare och första delen i Karl Ove Knausgårds autofiktiva mastodontserie.

De östeuropeiska länder jag läst böcker från är Ungern, Polen och Ryssland.

Bland de övriga länderna finns författare från Italien och Grekland. En av mina mest uppskattade nya bekantskaper under året var Claudio Magris.

Jag är nöjd med den geografiska bredden på årets lästa litteratur, även om jag gärna hade velat läsa lite mer afrikanskt. När det gäller Nobelpristagarna går det lite för sakta framåt, ska försöka öka lästempot under nästa år. Det var riktigt skralt med läsning av nordiska författare under året, det får bli ändring på detta också, särskilt eftersom Norden är temat för Bokmässan 2012.

2 kommentarer:

  1. Mycket impad över din noggranna sammanställning. Även jag har petat ihop statistik (publiceras imorgon) och tycker alltid det är lika intressant även om jag inte får till tjusiga diagram och så :)

    Och gott nytt år på dig! Ses vi i Göteborg i höst?

    SvaraRadera
  2. Diagrammen tvingar mig att bibehålla min kunskap om Excel och Photoshop :-) Ska kolla din lista i morgon. Klart vi ses :-) Det kommer att bli så kul! Gott Nytt allt möjligt!

    SvaraRadera