torsdag 17 juni 2010

Ångestfylld vandring

Så otroligt tungt och dystert det är att läsa Vägen av Cormac McCarthy. Jag har blivit totalt invaderad av den klaustrofobiska, ångestladdade stämningen. Jag vill egentligen inte veta mer om vad som kommer att hända pappan och pojken, men kan ändå inte lägga ifrån mig boken. När jag lyckas slita mig ur berättelsen kan jag se att författaren är oerhört skicklig på att väva en väv så tät att man blir helt instängd i den. Den här boken är helt enkelt skrämmande bra, jag förstår varför så många både läst och lovordat den. Jag blir också nyfiken på att läsa något annat av författaren.

8 kommentarer:

 1. Jag var faktiskt inte så såld på boken. Den var bra, men med tanke på lovorden om hur fantastisk den skulle vara var jag lite besviken. Den är intressant dock, både som tankeexperiment och som litteratur. Dessutom tycker jag filmversionen blev himla bra. Den är, om möjligt, än mer klaustrofobisk.

  Kompletterande litteratur till The Road är annars Mark Lynas "Six Degrees". De två efter varandra och man kommer garanterat ha problem att stiga upp på mornarna...

  SvaraRadera
 2. Eg syntest også dette var veldig sterk lesning. Grusom og velskrive på ei og same tid - og språket, dei knappe dialogane og alt som låg mellom orda. Dette er ei bok som fortener dei lovorda ho har fått.

  SvaraRadera
 3. Jag tyckte att filmen var riktigt obehaglig, men kände att jag ville veta mer. Få lite mer av bakgrunden. Men det kanske man inte får i boken heller?

  SvaraRadera
 4. Jag vill verkligen läsa boken, men kommer nog att se filmen först..

  SvaraRadera
 5. Man får inte reda på mer i boken, och lite av poängen tycker jag ligger i att man inte vet vad om har hänt, om det är krig, klimathot eller något annat som förstört planeten. Resultatet är ändå detsamma och det är hur man hanterar den rådande situationen och förfallet som är det intressanta.

  SvaraRadera
 6. I augusti ska jag ju läsa den här boken i Dystopiutmaningen, ser verkligen fram emot!
  Och jag vill helst läsa boken innan jag ser filmen faktiskt, bättre att bli besviken på en film än en bok resonerar jag, för som regel är nr 2 nr 2!

  SvaraRadera
 7. Den blir ju bara bättre och bättre...

  SvaraRadera
 8. Härligt att läsa dina åsikter om boken. Jag har också för avsikt att läsa den så fort jag är klar med boken jag läser nu.

  SvaraRadera