måndag 21 juni 2010

Tematrio - Bröllop

Veckans tema känns givet, men själv har jag stora svårigheter att hitta tre svar. Folk gifter sig naturligtvis i var och varannan bok, men jag har få minnen av just de episoderna. Jag får nog lov att kika i dotterns böcker också, där vimlar det av prinsessor som gifter sig. Berätta om tre romaner/noveller/dikter/texter som innehåller ett bröllop.

1. I Ett amatöräktenskap av Anne Tyler gifter sig Michael och Pauline efter en kort romans i krigstid. "De var som skapta för varandra. De hade påbörjat en fantastisk resa tillsammans och underbara äventyr skulle möta dem på vägen" (sid 37). Äktenskapet visar sig dock bli något mindre idylliskt...

2. Både i Mor gifter sig och Kyrkbröllop av Moa Martinson skildras bröllop, sett med ett barns ögon. Tyvärr blev bröllopsfesterna bland de fattiga ofta mer eller mindre förstörda av fylla och bråk. Äktenskapen blev inte heller någon dans på rosor.

3. I Prinsessan Kristalla av Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist vägrar Prinsessan Kristalla gifta sig med någon av prinsarna. Hon rymmer hemifrån och träffar sin stora kärlek Vilda. Men, får Kristalla gifta sig med vem hon vill, och kan man ha två drottningar?


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!


ur Prinsessan Kristalla av Skåhlberg/Dahlquist

7 kommentarer:

 1. Jag svarar här, och var tvungen att ha med Martinson också på ett hörn:

  http://ombockersomjaghunnitlasa.blogspot.com/2010/06/kvinnor-och-aktenskap.html

  Om prinsessan Kristalla vill jag läsa, förresten.

  SvaraRadera
 2. Nu finns en bröllopstrio också hos mig.

  SvaraRadera
 3. Oh, kommer nog inte hinna påta ihop någon trio, men vill ändå berätta om min absoluta favorit bland litterära bröllop, nämligen Piratens "Bock i örtagård". Jag skrattar så jag gråter varje gång.:-)

  SvaraRadera
 4. Det var klurigare än väntat, men filmer däremot kom jag på hur många som helst så jag listade både och!

  SvaraRadera