måndag 28 juni 2010

Tematrio - Titelblommor

Jag plockade faktiskt en midsommarbukett i år, men jag satte den i vas i stället för att lägga den under kudden. Med tanke på helgens blomstrande tema tycker jag att den passar bra med ett tema om blommor i titlar. Berätta om tre böcker med en (eller flera) blommor i titeln! Själv tänker jag begränsa temat ytterligare, till att handla om rosor.


1. Ingen dans på rosor av Hannah Green handlar om Deborah, 16 år, som läggs in på mentalsjukhus med diagnos schizofreni. Under flera år har hon byggt upp en egen värld för att undfly den verklighet hon inte uthärdar. Deborahs värld bebos av onda och goda makter som kan ge lycka eller plåga henne så att hon drivs att förstöra sin egen kropp för att få lindring. Självmordsförsöket som lett till att Deborah läggs in på sjukhuset uppfattas av psykoanalytikern Dr Fried som ett rop på hjälp. En terapeutisk behandling för att finna en väg ut ur sjukdomen inleds. Den behandlande Dr Frieds fullständiga namn är Frieda Fromm-Reichmann och hon är en pionjär inom området. Ingen dans på rosor är lite svårtillgänglig p g a att den skildrar en värld som är psykotisk till sin natur. Men, om man tar sig lite tid och försöker sätta sig in i Deborahs tankesätt är det en oerhört fängslande berättelse.

2. Rosen på Tistelön av Emilie Flygare-Carlén skildrar två familjers öden i den bohusländska skärgården. Den väna Gabriella blir förälskad i en man, vars far mördats av hennes far och bror. Romanens styrka är dess fantastiska miljöskildringar av den bohuslänska kusten och dess spännande handling. Stämningen är ödesmättad och man kan lätt föreställa sig det stormande havet piska upp den ena vågen efter den andra. Även de nyanserade personbeskrivningarna och samhällskritiken gör denna berättelse läsvärd. Romanens svaghet är idealiseringen av självuppoffrande kvinnor, man kan lätt irritera sig på de förlegade värderingarna. Språket är lite gammaldags tungt, vilket kan göra boken lite trög att komma in i. Dock tror jag att boken helt klart vinner på att man behåller det något ålderdomliga språket, då detta förstärker tidandan.

3. I Kungens rosor av Moa Martinson har Mia blivit vuxen och ska stå på egna ben. Hon har fått arbete som barnpiga i en prästgård, hos en sträng känslokall änkling. Mia älskar barnen, men har svårt att stå ut med stämningen i prästgården. Hon söker sig i stället tillbaks till barndomsstaden Norrköping, där hon får arbete som brödskärerska i en restaurang. Här träffar Mia många intressanta människor och här möter hon kärleken. Kungens rosor är den tredje och sista delen i självbiografin om Mia. De föregående delar är Mor gifter sig och Kyrkbröllop. Trilogin om Mia berättar utan åthävor om det tunga, fattiga livet kring sekelskiftet, språket är enkelt och berättelsen engagerar läsaren omgående.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

13 kommentarer:

 1. Aj, aj, gjorde min bukett med sju blommor i ett inlägg på midsommarafton. Ska försöka klura ut tre nya.

  SvaraRadera
 2. Den här gången fick jag verkligen gräva bland mina utläsa böcker innan jag kom på tre titlar.. :) Har förresten inte läst någon av böckerna du räknar upp den här gången! :)

  SvaraRadera
 3. Aj då, då får du tänka till Lilla O :-)

  Serien om Mia är verkligen bra, Linnea.

  SvaraRadera
 4. Jag lämnar över tre rosor hos mig också:

  http://ombockersomjaghunnitlasa.blogspot.com/2010/06/midsommarkrans.html

  Rosen på Tistelön köpte jag för ett par veckor sen, förresten. Och jag håller helt med om att Moas böcker om Mia är väldigt bra!

  SvaraRadera
 5. Tre vitt skilda blommor hos mig!

  SvaraRadera
 6. Det var ett tag sen jag knåpade ihop en trio, men tre blommor lyckades jag med och här är de:

  http://elilaserochskriver.wordpress.com/2010/06/29/en-blommig-tematrio/

  SvaraRadera
 7. Tre blommor finns hos mig :)
  http://evacecilia.wordpress.com/2010/06/29/tematrio-titelblommor/

  SvaraRadera
 8. Nå har jeg endelig tre bøker jeg også!

  SvaraRadera
 9. Det finns tre blommor till hos mig!

  SvaraRadera
 10. Nu har också jag fått till tre titelblommor.

  SvaraRadera
 11. Blommor i titeln säger Lyran och jag tänker Les fleurs du mal av Charles Baudelaire, men så visar det sig att jag inte har den! Och det finns verkligen inte en enda bok i mitt hem med blommor i titeln. Bara en sån sak.

  SvaraRadera
 12. Klar, nästan två veckor för sent...

  SvaraRadera