måndag 7 juni 2010

Tematrio - Sverige

Eftersom jag helt missade att fira Nationaldagen igår försöker jag kompensera med en svensk Tematrio. För att snäva in området gäller utmaningen svenska böcker du läst under det senaste året. Berätta om tre bra svenska böcker som du läst sedan förra nationaldagen!


1. Utvandrarserien av Vilhelm Moberg har jag läst under vintern och den var precis lika bra som alla säger. Handlingen är oerhört engagerande, samtidigt som personerna är nyanserat tecknade och samspelet dem emellan lyhört skildrat. Tillsammans med Fogelströms stad-serie är detta nog det bästa som skrivits på svenska.

2. Darling River var mitt första möte med Sara Stridsbergs prosa och detta möte gjorde mig omtumlad och andlös. Darling River är en, eller snarare, fyra berättelser om tillfångatagna honor, romanen ger oss fyra varianter av ett och samma livsöde; det utnyttjade honbarnets öde. Romanens komposition är genialisk, språket glasklart och läsningen är som ett hårt slag i mellangärdet. Intressanta teman är speglingar, självbilder och instängdhet.

3. Ganska otippat får en deckare vara med bland de andra storheterna. Men Nesser är ju inte heller någon dussinförfattare och serien om Barbarotti tillhör det bästa han skrivit. De ensamma handlar om en ouppklarad 35 år gammal olycka, som vid närmare granskning kanske inte var någon olycka. Oerhört spännande handling och intressanta människoporträtt."Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

10 kommentarer:

 1. Jag har också knåpat ihop en tematrio som kan hittas på min blogg.

  SvaraRadera
 2. Jag kör en svensk faktatrio hos mig:

  http://ombockersomjaghunnitlasa.blogspot.com/2010/06/svenska-fakta.html

  Roligt förresten att du gillade Utvandrarserien så mycket!

  SvaraRadera
 3. Min svenska trio: http://etthemutanbocker.blogspot.com/2010/06/tematrio-sverige.html

  SvaraRadera
 4. Hr är min trio: http://textapp.blogspot.com/2010/06/tematrio-sverige.html

  SvaraRadera
 5. Utvandrarsviten vill och måste jag verkligen läsa snart! När det gäller Nesser så har jag inte läst så mycket av honom men Maskarna på Carmine Street tyckte jag väldigt mycket om så jag kanske borde ge Barbarottiserien en chans...

  Min trio finns på bloggen.

  SvaraRadera
 6. Nu finns min tematrio på Bokstavligt talat.

  SvaraRadera
 7. En styck trio på plats hos mig!

  SvaraRadera
 8. En trio finns här: http://evacecilia.wordpress.com/2010/06/08/tematrio-sverige/

  SvaraRadera
 9. Jag har hittat tre bra!De finns hos mig.

  SvaraRadera