tisdag 1 juni 2010

Jane Austen Book Club

The Jane Austen Book Club handlar om fem kvinnor och en man, som träffas för att diskutera Jane Austens böcker. Under samtalen inser de att Janes huvudpersoner på många sätt påminner om dem själva. Allt inleds på på en begravning för Jocelyns hund. För att hjälpa Jocelyn över förlusten bestämmer sig vännerna Sylvia och Bernadette för att starta en bokklubb där man läser Jane Austens romaner. Eftersom dessa är sex till antalet bör även klubbens medlemmar vara sex. Sylvia ordnar så att den lesbiska dottern Allegra går med i klubben, Bernadette lockar med sig Prudie, den unga lärarinnan i franska, och Jocelyn får med sig den något yngre charmige, SF-nörden Grigg. Kärlek och förvecklingar inträffar, precis som i Austens förlagor.

Filmen är en klart sevärd romantisk komedi. Skådespelarna gör bra ifrån sig och historien är mysig. Det här är en typisk "tröst-film" d v s en film som passar bra att se när man är trött, smådeppig (eller har gallsten) och är i behov av avkoppling. Filmens karaktärer är enkla och allt slutar naturligtvis på bästa tänkbara sätt. Det som gör filmen lite bättre än andra romantiska komedier är naturligtvis att referenser till Jane Austen, hennes liv, hennes romaner och hennes huvudpersoner.

3 kommentarer:

 1. Jag spelade in den häromkvällen och tänkte titta på den någon regnig (och kanske deppig) dag när det passar med romantik och Austenreferenser.

  Hoppas du kryar på dig och att filmen hjälpte lite mot gallstensbesvären (i alla fall för att glömma dem en stund kanske)!

  SvaraRadera
 2. Jag spelade också in den häromkvällen men boxen hängde sig efter 1.35 :/ Men som tur var upptäckte jag det innan jag började se den, annars hade det varit riktigt surt. Jag gillade inte boken något vidare, men filmen verkar mysig.

  SvaraRadera
 3. jag har den som pocket i hyllan, ska läsa..

  SvaraRadera