lördag 5 juni 2010

Syster Varg

Syster Varg, text av Anette Shåhlberg, illustrationer av Katarina Dahlquist, utgiven av Sagolikt Bokförlag, 2010.

På sin tionde födelsedag får Sandra en mycket ovanlig födelsedagspresent. Hennes tvillingsyster, som försvann sex år tidigare, återfinns i skogen och kommer hem. Systern Tea är inte alls som Sandra minns henne, hon har bott med vargar under sex år och beter sig som dem. Tea kan inte prata, hon är rädd för allt och när hon blir rädd bits hon. Sandra är både glad att ha fått hem sin syster och besviken över hur allt blir. Hon börjar fundera över om det inte vore bättre för Tea att fortsätta leva med vargarna, där hon verkar höra hemma. Men, vad kommer då att hända när det blir dags för vargjakt?

Syster Varg är en mycket spännande berättelse som blandar friskt mellan verklig vardag och fantasi. Bokens styrka är gestaltningen av systrarnas känslomässiga inre konflikter. Berättelsen tar upp teman som utanförskap och relationsproblem i familjen och mellan vänner. Illustrationerna förstärker den magiska stämningen och matchar berättelsen perfekt.

Eftersom jag är något äldre än målgruppen har även en nioårig väninna läst boken och vi har pratat om den. Den yngre recensenten blev mycket förtjust i berättelsen, hon tyckte att den var spännande och ville genast läsa ut hela boken. Hon tyckte mycket om att författaren berättar om hur man kan bli om man växer upp hos vargar och hon gillade särskilt att systrarna till slut blir så bra vänner igen. Det allra bästa var att Tea och Sandra blir vänner med vargarna, att de skyddar vargarna och att vargarna hjälper dem. Det var ganska otäckt att läsa om bråket på skolgården, samtidigt som det är bra att författaren skriver om hemska saker som kan hända.

Sammantaget får Syster Varg således positiva omdömen både av mig och en läsare ur målgruppen. Det här är en kapitelbok för barn i ålder 8-12 år och det är en berättelse man gärna kan läsa tillsammans och prata om.

2 kommentarer:

  1. Jag sitter just nu och försöker bestämma mig i vilken av våra barnbokskategorier Syster Varg kan passa i... det är svårt.

    SvaraRadera
  2. Bestämma mig FÖR. Inte i.

    SvaraRadera