onsdag 2 juni 2010

Tematrio - Titelstäder

Det verkar som om ni gillade förra veckans Tematrio om Titelfärg. Därför fortsätter vi med ett liknande tema även denna vecka, berätta om tre böcker med en stad i titeln!

1. Markurells i Wadköping av Hjalmar Bergman utspelar sig under loppet av en enda dag, den dag då studenten går av stapeln i Wadköping. Den hänsynslöse värdshusvärden Markurell oroar sig för att den högt älskade sonen inte ska klara sin examen och försöker fräckt muta skolledningen. Detta bidrar dock till att gamla hemligheter kommer upp till ytan. Boken är en rolig komedi med tragiska undertoner.

2. Jerusalem av Selma Lagerlöf är berättelsen om hur väckelsen når några familjer i socknen Nås i Dalarna. Några av de teman som gestaltas är kärlekens och trons makt, skuld och försoning, kärleken till hembygden och vikten av ett arbete väl utfört. Språket är enkelt och vackert, berättelsen är engagerande och man känner starkt med huvudpersonerna i deras svåra stunder. Detta är Selmas allra bästa roman!

3. Handelsmannen Stellan Jonsson Lök får i uppdrag att skriva ett avsnitt om Berömda män som varit i Sunne, till en jubileumsbok. Stellan är expert på området och kan skriva om stora män som Tage Erlander. Men ju mer han skriver, desto mer kommer berättelserna att handla om byns vanliga invånare. Och här finns en hel del intressant att skriva om målaren som tog livet av sig och prästen som förlorat sin tro. Melankoliskt, underbart vackert av min favorit Göran Tunström.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

7 kommentarer:

 1. Jag håller med om Jerusalem, Selmas bästa och mycket gripande. Jag har listat tre städer hos mig

  SvaraRadera
 2. 1. Bokhandlaren i Kabul.
  Bok baserad på verkliga händelser, dels sånt som författarinnan Åsne Seierstad själv upplevt medan hon bodde hos bokhandlaren Sultan Khan och hans familj, dels sånt som hon fått berättat för sig under sin vistelse hos familjen. Det är en roman, men det är inte långt ifrån en novellsamling, då de olika berättelserna i princip är fristående.

  2. The New York Trilogy.
  Egentligen tre böcker, som alla har drag av deckare av sig. Dock i en väldigt mycket mer absurd form än en typisk sådan bok. Mest minnesvärd, för mig, är Ghosts, där alla karaktärerna har färgnamn - Brown, Black, White etc. Skriven av Paul Auster.

  3. En parisiskas resa till Lhasa.
  (Oläst)
  Av och om den fransk-belgiska mångsysslaren Alexandra David-Néel och hennes färd till Lhasa. Jag har ännu inte läst boken, men jag har besökt Alexandra David-Néel i Digne-les-Bains och blev oerhört fascinerad av denna kvinnas liv och leverne, och denna bok ligger högt upp på läslistan.

  SvaraRadera
 3. Efter flera veckors uppehåll är jag tillbaka med en tematrio :)

  SvaraRadera
 4. Vi är också med den här veckan - tre fantastiska böcker om tre fantastiska städer finns här!

  SvaraRadera
 5. Här är mitt svar: http://afractionoftheweb.blogspot.com/2010/06/3-stader.html

  /Magnus

  SvaraRadera
 6. Efter att ha gått omkring här hemma och aktivt gubblat över boktitlar med städer i så får jag helt enkelt inse att den enda jag faktiskt har läst måste vara New York-trilogin och en titel gör ju ingen trio (sen får vi bortse ifrån att en trilogi faktiskt ÄR en trio men de har ju andra titlar var och en för sig ;) ).

  Jag blir inspirerad av din trio att läsa framförallt Jerusalem som jag faktiskt skäms lite över att inte ha läst och sen också de berömda männen i Sunne förstås - jag gillar ju Tunström och den här boken står till och med i två exemplar i vår bokhylla så det borde ju låta sig göras.

  SvaraRadera