måndag 5 januari 2009

Månadssummering - December

Under december var jag sjuk en del och påbörjade ett flertal böcker utan att lyckas koncentrera tankarna. Jag sökte mig därför till mer lättillgänglig litteratur och lyssnade på min favoritserie om Arn för fjärde gången.


Martin Bircks ungdom av Hjalmar Söderberg

En självbiografisk, klassisk utvecklingsroman i Stockholmsmiljö. Inget är vad det synes vara. Styrs sprattelgubben av egen vilja? Eller är människan blott en marionett? Mycket falskhet och förljugenhet beskrivs. Romanen tar upp de stora frågor människan brottas med, kanske framför allt under ungdomstiden: sexualitet, moral och religion.


Tempelriddaren av Jan Guillou

Det långdragna kriget i det heliga landet förvandlar den unge, naive Arn till en klok ledare och borgherre i Gaza. Han är en god kristen, som hyser stor respekt för andra människors seder och bruk. Högst osannolikt utvecklas en vänskap mellan tempel-riddaren och kristenhetens värsta fiende. Hemma väntar kärestan Cecilia, inspärrad i kloster.


Guernseys litteratur- och ... av Mary Ann Shaffer

Författarinnan Juliet Ashton kommer i kontakt med en man från Guernsey, som brevledes börjar berätta för henne hur öns litteratursällskap bildades under den tyska ockupationen. Fram växer berättelser om litteraturens betydelse, om vänskap och kärlek. Romanen skildrar fint hur människor sluter sig samman till stöd för varandra under påfrestningar.


En karta över omöjlig längtan av Anuradha Roy

Denna mångfacetterade roman handlar om en bengalisk familj i tre generationer under den första hälften av 1900-talet. Samtidigt som vi följer familjen, får vi ta del av Indiens historia med dess kolonialstyre, självständighet, patriarkala tradition och kastväsende.Välskriven med fina personbeskrivningar, allvar och humor.


Vägen till Jerusalem av Jan Guillou

I första i trilogin, växer den högättade gossen Arn upp hos cisterciensermunkarna i Varnhems kloster. Här utbildas han i logik och kristen tro av fader Henri och i vapenlekar av forne tempelriddaren Guilberg. Gud har en storartad plan för gossen och i slutet av romanen kallar Gud den unge Arn till tjänstgöring i det heliga landet.


Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg

Arvid och Lydia är i ungdomen förälskade, men Arvid vill inte binda sig. Då Lydias far, dör gifter hon sig med en förmögen man. Arvid blir förkrossad och gifter sig i sinom tid med en annan kvinna. Efter 10 år möts Arvid och Lydia av en slump... En smärtsam kärlekshistoria med två personer som misstror och sårar varandra. Fantastisk!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar