måndag 5 januari 2009

Inger Christensen

Den danska författarinnan nämndes som en av de starkaste Nobelpriskandidaterna under många år. Tyvärr hann hon aldrig erhålla priset, då hon under fredagen avled.

Inger föddes i ett arbetarhem i Vejle 1935, som det äldsta av tre barn. Fadern var stolt över sin begåvade dotter och hon fick, som den första i släkten, ta studenten. Redan som tonåring drömde hon om att bli poet och 1955 fick Inger sin första dikt antagen av tidskriften Hvedekorn. Under flera år arbetade Inger som lärare innan hon bestämde sig för att satsa fullt på författarskapet. Hon debuterade med diktsamlingen Ljus 1962 och 1969 kom det stora genombrottet med diktsamlingen Det, som fortfarande anses vara ett av hennes främsta verk.

1978 valdes Inger in i den Danska Akademien och hon mottog under årens lopp en mängd internationella priser, däribland Svenska Akademiens Nordiska pris 1994. "Lätt att läsa, svår att förstå. Jordbundet konkret och metafysiskt svindlande." Så sammanfattas Inger Christensens poesi i Danskt kvinnobiografiskt lexikon.

Jag har inte läst något av Inger, däremot har diktsamlingen Alfabet stått på min önskelista på Bokus sedan i höstas. I samband med att jag läste om olika Nobelpriskandidater stötte jag då på ett citat jag uppfattade som mycket tankeväckande:

"Allt vi äger har vi stulit av varandra".

Läs mer i SvD och Expressen.

6 kommentarer:

 1. Den här kommentaren kommer på fel ställe, jag vet, men...

  Tack, vilken fin blogg med bra lästips om adoption!

  Jag vill gärna lägga till ett tips, Marianne Peltomaa, Resan, 1998. Den handlar om en ensamstående kvinna som adopterar en 6-årig flicka från Sydamerika. Läsvärd och tar upp många aspekter kring att adoptera som ensamstående och att få ett "äldre" barn. Det är en roman, kanske ska påpekas :)

  Nu ska jag botanisera vidare i din blogg..

  SvaraRadera
 2. PS. Boken går nog inte att köpa, men finns på många bibliotek.

  SvaraRadera
 3. Tack för tipset och välkommen hit :-)

  SvaraRadera
 4. Jeg vil anbefale Jer alle at læse hendes sonetkrans "Sommerfugledalen" (Fjärildsdalen). Det er det smukkeste og mest tankevækkende poesi, jeg nogensinde har læst.

  SvaraRadera
 5. Tack för tipset Rasmus, jag ska leta efter den på vårt bibliotek. Och välkommen till min blogg!

  SvaraRadera