torsdag 8 januari 2009

Vårens trender

SvD beskriver idag några trender i vårens bokutgivning. Det kommer att serveras ovanligt många debutanter, utgivna på de små förlagen. Bl a nämns att Mormors förlag kommer att ge ut Spegelboken av Belgradfödda Lidija Praizovics, som handlar om flykt från kriget och anpassningen i det nya landet. Det låter mycket intressant tycker jag, som arbetade med de "jugoslaviska" flyktingströmmarna under 90-talet. Lasse Winkler, chefredaktör på Svensk Bokhandel, konstaterar att "personlig kris och psykiska problem är 2009 års trend" bland debutanterna. Det låter definitivt inte lockande, jag tycker att det publiceras alldeles för mycket jagcentrerade böcker, i värsta fall i BOATS-genren (based on a true story). En annan utveckling de senaste åren är att allt färre utländska böcker översätts. Det är oerhört tråkigt. Men det finns mindre förlag, som satsar på att översätta och ge ut "smalare" litteratur, t ex Elisabeth Grate, Karneval och Tranan.

SvD väljer ut höjdpunkterna i vårens utgivning här. Det är svårt att göra sig en bild av de kommande böckerna genom att bara läsa några rader om dem, men någonting av Amos Oz ska jag läsa i år. Kanske inte den nya dock, utan En berättelse om kärlek och mörker. För närvarande läser jag Karin Fossums senaste deckare Den onda viljan som kommer att recenseras den 14 jan (läsvärt!).

4 kommentarer:

  1. Håller helt med dig, det räcker med BOATS nu. Jag har aldrig förstått varför en sann bok är sannare än en fiktiv sanning, om du förstår hur jag menar.

    SvaraRadera
  2. Javisst, sanningen är ju i vilket fall subjektiv.

    SvaraRadera
  3. Åh, ser att en av mina favoriter finns med på listan: Jhumpa Lahiri

    Författaren till uppmärksammade novellsamlingen Den indiske tolken är Sverigeaktuell med novellsamlingen Främmande jord som blev en succé i USA förra året.

    Tack för tipset!

    SvaraRadera
  4. Den verkar intressant Dora, Hermia har smittat mig lite med Indienintressse.

    SvaraRadera