söndag 4 januari 2009

H.K. Kraxmaskin

H.K. Kraxmaskin av Håkan Eklund, utgiven av King ink förlag, 2008.

Att recensera något man inte är van att läsa är svårt. Att recensera något man är ovan att läsa, och dessutom uppskattar, är ännu svårare. Men jag ska göra mitt bästa. Jag läser mycket sällan poesi, jag hör till dem som ofta säger: "Jag förstår inte". Och det ska onekligen erkännas att jag inte alltid förstår "H.K. Kraxmaskin" heller. Som tur är löser författaren detta mitt dilemma genom att vända sig direkt till läsaren med orden:

"Du kan inte fatta,
ordet är mitt."

Skönt, tänker jag, då behöver jag inte låtsas förstå mer och vara klokare än jag är. H.K. Kraxmaskin är en liten, tunn bok, som rymmer oerhört mycket. Här finns en samling dikter, en del filosofiska funderingar och expressiva illustrationer som kompletterar och förstärker texterna.

Boken inleds med kärleksdikter, dikter om den verkliga kärleken. Därefter följer ett avsnitt dikter och texter som rymmer både kärlek, vrede och en hel del finurlig humor. Boken avslutas med dagboks-anteckningar från ett dygn, som rymmer ett helt liv.

Det finns mycket kärlek i den här boken. Kärleken till frun och dottern genomsyrar dikterna och dagboksanteckningarna, men här finns också plats för hatkärleken till den krävande, hungriga fabriken. Ett adoptionstema finns invävt i texterna, vilket naturligtvis speciellt väcker mitt intresse. Jag tycker mycket om författarens sätt att reflektera över adopterade barns ursprung och livsvillkor. Följande rader är ett exempel på detta:

"du kommer kanske fundera över ett
liv du inte fick
men
ingen får liv man inte får

det är inte
konstigare"

H.K. Kraxmaskin är en samling vardagsbetraktelser från hemmet och kneget. Här finns inget tillgjort eller tillrättalagt. Författaren följer inga i förväg uppställda versmått eller regler som begränsar och förställer. Här formuleras tankar rätt upp och ner, det är genuint, oskolat och avskalat. Det är punklyrik.

Jag tycker om det här, trots (eller kanske kanske på grund av?) att det är främmande och nytt för mig. Under vissa delar läser jag utan att reflektera speciellt mycket, men så plötsligt dyker där upp en formulering, en liten kommentar, som vänder upp och ner på min föreställningsvärld och får mig att försöka formulera mina egna tankar. Det är för mig kriteriet för god litteratur. Köp, läs och fundera!

Billigast är att köpa boken direkt från förlaget King ink.

4 kommentarer:

 1. Den lyckades du verkligen recensera väl, som alltid. Jag blev verkligt nyfiken!

  SvaraRadera
 2. Tack Annelie, kul att du blev nyfiken på boken. Den är väl värd sitt blygsamma pris. Och visst är det kul att utmana sig själv och läsa annat än det man alltid brukar :-)

  SvaraRadera
 3. Kul att du skriver om lite smalare litteratur.

  Stefan

  SvaraRadera
 4. Tack Stefan, jag gör små försök att bredda min läsning.

  SvaraRadera