tisdag 6 januari 2009

2008 års bästa böcker - enligt DN

Det är bara att inse att om jag vill hänga med i den samtida litteraturen får jag göra vissa omprioriteringar. Jag får sluta med mina omläsningar av gamla klassiker. Fast det har jag inte lust att göra, jag vill och kommer allt att fortsätta läsa Selma, Pär Lagerkvist, Hemingway med mera. Om några år kanske jag känner att jag läst såpass mycket klassisk litteratur att jag kan och vill fokusera på nyheter.

Av de böcker som finns listade på DN har jag bara läst en - Den som älskar något annat av Karin Fossum - och köpt, men ännu ej läst en - Vägen av Cormac McCarthy. Men till skillnad från tidigare känner jag faktiskt till relativt många av titlarna som valts ut. Jag skulle själv vilja läsa Gomorra, Orbitór-trilogin, Branden i hjärtat. Berättelser från Bengalen, Allt är vind och Dödens nycker. Jag får väl läsa dem när de uppnått klassikerstatus :-)

Vad tycker ni om DNs lista? Saknades något? Jag har ju läst och recenserat en del av årets böcker och tycker nog att Kvinnan i Jerusalem av Abraham B. Yehoshua platsar på listan.

9 kommentarer:

 1. Jag har inte läst "Kvinnan i Jerusalem" av Yehoshua men jag tycker trots det att den skulle ha varit med på listan. Precis som du vill jag läsa Branden i hjärtat, Gomorra och Mircea Cartavescus trilogi- och så skulle jag vilja ge mig i kast med Pindaros "Olympiska och pythiska öden". Tid... en bristvara... men jag ska försöka att hinna med....

  SvaraRadera
 2. Jag såg en kvinna på tunnelbanan som läste Branden i hjärtat, med vidgade ögon och öppen mun. Det måste vara en bra bok, tänkte jag!

  SvaraRadera
 3. Jag har läst "Vägen" (som definitivt förtjänar en plats på årets bästa-listan), men är inte sådär jättesugen på nån av de andra böckerna utom kanske "Nattfåk"...

  SvaraRadera
 4. Ja, du uppskattar ju också Yehoshua Ingrid och vet varför jag tycker att han måste med på listan.

  Kul att se att läsa reagerade så tydligt Ann-Sofie :-)

  Vägen tänker jag läsa under våren, jag får tränga in den bland alla klassiska kvinnor.

  SvaraRadera
 5. Jag har väl blivit insnöad under året men det jag saknar hos både DN:s och SVD:s listor är utblicken - det är mycket Europa och Usa. Fast kritikerna kan ju inte heller läsa allt som ges ut...

  SvaraRadera
 6. Ja det var väl ganska slående att vissa svenska titlar dök upp hos många av kritikerna. Och det finns ju som sagt en stor värld utanför Europa.

  SvaraRadera
 7. Vilken bra och rolig blogg! Har läst de senaste inläggen och gillar det jag ser. Hit återkommer jag!

  SvaraRadera
 8. Vill instämma i ovan kommentar. Mycket trevligt ställe detta. Ha det bra och på återseende :)

  SvaraRadera
 9. Tack Markus och technomama och välkomna hit :-)

  SvaraRadera